Armata ucraineană anunță că a lovit cel puțin 3 poduri de pontoane în Kursk cu rachete HIMARS, pe care le are în dotare și România - Video

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Forţele ucrainene utilizează sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA pentru a distruge poduri de pontoane şi echipamente de inginerie în regiunea Kursk din Rusia.

Aceste atacuri au vizat logistica în incursiunea transfrontalieră majoră a Kievului, a declarat miercuri armata ucraineană, transmite Reuters.

Oficialii ruşi au spus faptul că forțele ucrainene au deteriorat sau distrus cel puţin trei poduri peste râul Seim de când Kievul a demarat un atac major în vestul Rusiei, pe data de 6 august, avansând până la 28-35 de kilometri în interiorul teritoriului Federației Ruse.

Unde „dispar” podurile de pontoane ruseşti în regiunea Kursk?

„Unde „dispar” podurile de pontoane ruseşti în regiunea Kursk? Operatorii … le distrug cu precizie”, au menționat Forţele de Operaţii Speciale ale Ucrainei pe Telegram.

Declaraţia a precizat că au fost utilizate sisteme de rachete HIMARS fabricate în Statele Unite. Este prima declaraţie oficială din partea Kievului, respectiv faptul că armele occidentale sunt parte din ofensiva sa fără precedent în Kursk.

Washingtonul nu a făcut niciun comentariu direct, privind folosirea armelor de fabricaţie americană în regiunea Kursk, spunând în acelaşi timp că politicile sale nu s-au schimbat şi că Ucraina se apără de atacurile Federației Ruse.

În contextul în care aliaţii au interzis Ucrainei să dea lovituri cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, aceștia au permis Kievului să le utilizeze pentru a lovi zonele de frontieră, după noua ofensivă a Rusiei în regiunea Harkov din această primăvară.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a catalogat faptul că utilizarea de arme fabricate în SUA în interiorul teritoriului său reprezintă o escaladare. Un clip postat de forţele speciale ucrainene arată lovituri asupra mai multor puncte de trecere cu pontoane. Cel puţin una dintre lovituri pare că a fost făcută cu muniţii cu dispersie. Reuters subliniază faptul că nu a putut verifica în mod independent declaraţia şi înregistrarea video. De asemenea, videoclipul a arătat lovituri cu drone asupra unor camioane militare şi a altor locaţii, catalogate ca fiind un depozit de muniţii şi un complex de război electronic.

Video

Reuters a putut verifica cel puţin o trecere cu pontoane care pare că a fost distrusă. Aceasta a fost probabil înfiinţată între 14 şi 17 august între localităţile Zvannoe şi Gluşkovo, Rusia, după ce două poduri au fost distruse sau avariate anterior. Punctul de trecere, situat la aproape 14 kilometri de frontieră, a dispărut pe data de 19 august, potrivit imaginilor din satelit. Totodată, fumul era vizibil în imagini în acea zi.

În timp ce Kievul a raportat o serie de succese pe câmpul de luptă de la surpriza demarată în regiunea rusă Kursk pe data de 6 august, Rusia a continuat avansul pe linia frontului în estul Ucrainei, la doi ani şi jumătate de la invazia sa la scară largă. Ministerul rus al Apărării a zis în ultimele zile că forţele sale au preluat controlul asupra mai multor aşezări din zonă, printre care Jelanne şi Svîrîdonivka, dar şi asupra oraşului Niu York, la aproape 46 km de Pokrovsk.

Ucraina spune că avansul în Kursk este mai important decât câștigurile teritoriale ale Rusiei de la începutul anului

Armata de la Kiev nu a comentat direct aceste declarații, în timp ce raportează lupte grele în zone. Ministerul de Externe al Ucrainei a spus faptul că avansul în regiunea Kursk sunt câştiguri teritoriale mai mari decât cele capturate de Rusia de la începutul anului 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel