Un general al forţelor aeriene ruse a fost ucis în estul Ucrainei, susţine diverse surse mass-media, inclusiv BBC, Ukrainska Pravda şi Dpa.
Avionul generalului Botaşov a fost doborât duminică de o rachetă Stinger deasupra oraşului Popansa din Donbass. Se crede că generalul este cel mai înalt ofiţer al forţelor aeriene ruse ucis de la începutul războiului din Ucraina.
Presa ucraineană a raportat deja informaţia duminică, dar până în prezent nu a ajuns nicio confirmare oficială a morţii generalului rus. Potrivit surselor ucrainene, el este al 9-lea general rus ucis în timpul războiului.
Botaşov a fost considerat un pilot excelent, dar a fost retras de armata rusă în 2013, după prăbuşirea unui avion Su-27.
Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.
Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în două orașe aflate în lungul râului Siversky Doneț din estul Ucrainei, - Severodonețk și Lysychansk.
Ucraina spune că forțele ruse nu au renunțat la încercările de a traversa râul, conform BBC.
Consiliul Federal de Securitate German a fost acuzat că a blocat livrarea a 100 de vehicule de luptă a infanteriei Marder către Ucraina pentru mai bine de o lună, potrivit rapoartelor din presa ucraineană.
Ziarul online Ukrayinska Pravda susține că atât vehiculele blindate, cât și tancurile Leopard 1, care au fost oferite Ucrainei de către compania din industria de apărare Rheinmetall, au fost blocate de birocrația consiliului de securitate german.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiana Hoffmann, a declarat luni că administrația lui Scholz nu „blochează furnizarea de arme grele către Ucraina”.
Ea a subliniat că „Germania trimite o mulțime de arme în Ucraina”, dar nu a menționat în mod special IFV-urile Marder sau tancurile Leopard.
Ucrainenii dau vina pe Germania încă de la începutul războiului pentru lipsa sa de entuziasm în a ajuta țara afectată de război și pentru răspunsul său limitat în furnizarea de muniții. Tensiunea dintre cele două țări este indicată de faptul că ambasadorul ucrainean la Berlin l-a numit anterior pe cancelarul german Olaf Scholz un „cârnat ofensat”, scrie RMX.
Vehiculele erau programate să fie livrate în Ucraina în mai multe etape, Rheinmetall solicitând șase săptămâni pentru a pregăti prima rundă. Cu toate acestea, ziarul ucrainean dezvăluie că cererea de export a Rheinmetall nu a fost depusă oficial Consiliului Federal de Securitate German înainte de 22 aprilie, unde încă n... (VEZI CONTINUAREA AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu