Comandorul în retragere Eugen Nicolae și directorul executiv al Patromil, Viorel Manole, au vorbit despre situația din Ucraina, în contextul invaziei Rusiei.
Comandorul în retragere Eugen Nicolae a afirmat, astăzi, în interviul DefenseRomânia, realizat de către jurnalistul Val Vâlcu, că ”Armata Ucrainei nu este o armată mică. Crucișătorul Moscova (Moskva) a fost construit în Ucraina.” El a mai subliniat, în cadrul emisiunii, că ”Determinarea ucrainenilor este foarte clară, armata lor nu este o armată mică. În ultima perioadă, ei s-au antrenat alături de forțe NATO și chiar au avut acces la tehnologie. Au achiziționat așa-numitele drone sinucigașe din Statele Unite, pe care s-au antrenat să le folosească. Dronele, de fapt, pot îndeplini mult mai multe roluri decât acela de atac, aduc informații de intelligence, imagini din teren, comunicând cu solul și indicând poziția țintei către diverși vectori de atac”.
Conform comandorului, dronele pot fi controlate de oriunde din lume. Directorul executiv al Patromil, Viorel Manole, a completat prin a sublinia că pot fi inclusiv preprogramate: ”Au o hartă digitalizată pe care o au la bord și au computer de bord și de navigație care le permite să se ducă pe anumite traiecte prestabilite. Bineînțeles, comanda de la sol îi permite să intervină sau să o autodistrugă când există riscul de a fi capturată de către inamici. Poți să o comanzi în principiu de oriunde, dar asta nu înseamnă că o distanță SUA - Ucraina nu va trece prin relee.”
În anul 2016, România a început să ia în calcul sistemul C4 - ISR (Command, Control, Communications, Computers (C4) Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR)) după cum a precizat Viorel Manole, adică un ”creier care să coordoneze și navalul, și aerul, și terestru, deci acel sistem C4 este exact creierul care permite comunicarea, sincronizarea, comanda tuturor echipamentelor pe care le ai pe diverse teatre.” O Hotărâre de Guvern a parcurs primii pași, după cum afirmă directorul Patromil. ”Trebuie să dăm drumul la acest C4. Timpul ne apasă” spune Viorel Manole. Ar exista capabilitatea de a fi realizată în România cu un soft românesc: ”Suntem foarte buni în soft”.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News