Armata Ucrainei solicită mobilizarea suplimentară a 450.000-500.000 de persoane

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, a declarat marți că armata a solicitat mobilizarea suplimentară a 450.000-500.000 de persoane, dar că o decizie finală nu a fost luată.

Liderul ucrainean a spus într-o conferință de presă la Kiev că oficialii militari și guvernamentali de rang înalt urmau să discute "acest aspect foarte sensibil al mobilizării" și că parlamentul urma să-l ia în considerare.

Zelenskiy a menționat că realizarea unei mobilizări la o astfel de scară ar necesita finanțare suplimentară, potrivit Reuters.

Ce declarații a făcut președintele Volodimir Zelenski cu privire la activele rusești înghețate de UE.

Zelenski: Activele rusești înghețate de UE, sprijin financiar pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru ţara sa, după ce recent liderii statelor Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, ţară invadată de forţele ruse în mod nejustificat şi neprovocat în februarie 2022, transmite luni DPA, conform Agerpres.

Deşi UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, Kievul nu renunţă la obţinerea de ajutor financiar suplimentar.

”Procesul de negociere nu va fi uşor, dar cel mai important este că am luat o decizie istorică: Ucraina va fi întotdeauna o parte a casei noastre europene comune”, a spus Zelenski duminică seară, în mesajul său cotidian adresat ucrainenilor.

Activele rusești înghetațe de UE

Şeful statului ucrainean s-a referit la eventuala alocare a miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate de UE. ”Activele statului terorist (Rusia) şi ale aliaţilor săi ar trebui să fie utilizate pentru a sprijini Ucraina în vederea protejării vieţii şi a oamenilor de teroarea rusă”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel