ARMELE ”secrete” din Japonia în RĂZBOIUL cu COVID - 19. De ce sunt doar câteva zeci de morți ținând cont că nu s-a impus carantină totală

Japonia ar fi putut fi una dintre țările cele mai afectate de noul coronavirus. A fost țara unde au apărut primele infecții cu COVID - 19, la doar câteva zile după ce China a început să alerteze asupra focarului.

Mai mult, potrivit Băncii Mondiale, populația Japoniei de peste 65 de ani este cea mai ridicată din lume (28%), depășind chiar Italia, ceea ce o face vulnerabilă la epidemie. De asemenea, japonezii au un consum ridicat de tutun, ceea ce nu ajută la combaterea bolilor respiratorii.


Și să nu uităm că locuitorii acestei țări nu trăiesc în spații largi. Orașele, de fapt, sunt cunoscute pentru densitatea mare a populației.

Cel mai curios lucru în cazul Japoniei este că, în ciuda tuturor celor de mai sus, Guvernul nu a impus izolarea obligatorie a cetățenilor săi pentru a opri răspândirea virusului.

Dincolo de anularea unor evenimente sportive și închiderea școlilor, japonezii își continuă viața mai mult sau mai puțin normal. Acest lucru a fost evident weekendul trecut (22 martie), când mii de cetățeni s-au adunat pe străzi și parcuri pentru a admira faimoasele flori de cireș.

Aglomerația a fost atât de mare, încât miercuri, autoritățile au fost nevoite să ceară locuitorilor capitalei japoneze ca weekendul viitor să nu-și părăsească locuințele, dacă nu există „motive esențiale". Cu toate acestea, nu a impus carantină obligatorie.

În orice caz, Japonia a contrastat cu ceea ce s-a întâmplat în Europa unde, din cauza ratei mari de infecții, s-a impus izolarea obligatorie.

Cazul japonez îi încurcă pe oamenii de știință

De ce această țară, care ar fi putut fi un alt epicentru al focarului COVID - 19, a reușit să țină în frâu infecțiile?

Japonia este una dintre țările cel mai puțin afectate de efectele noului coronavirus. Până miercuri, 25 martie, a avut 1.193 de cazuri confirmate cu COVID - 19 și 43 de morți. Aceste date o situează cu mult sub alte țări, cum ar fi China (unde există peste 81.000 de cazuri și 3.200 de decese), Italia (69.000 de cazuri și peste 6.800 de decese) sau Spania (cu peste 47.000 de cazuri și 3.400 de morți).

Există mai multe argumente care ar putea explica succesul cazului japonez

Japonezii au fost foarte eficienți în găsirea grupurilor care transmiteau infecția. Acest lucru este explicat pentru BBC Mundo de Kenji Shibuya, directorul Institute of Population Health.

"Japonia a înregistrat un mare succes în a opri răspândirea COVID - 19 prin vizarea grupurilor de focare, adică a persoanelor care infectează alte persoane. Au fost testate și izolate", a zis el. Shibuya declară că această strategie de urmărire a persoanelor infectate este cea mai importantă atunci când vine vorba de stoparea răspândirii unui virus. 

"Singura modalitate de a face față oricărei pandemii este să testezi și să izolezi. Și multe țări nu au ascultat acest lucru. În Japonia, ei sunt disperați să urmărească persoanele infectate. Și se descurcă bine în acest sens", a spus el.

Dar cercetătorul constată că, dincolo de aceste grupuri, nu se fac toate testele care trebuie făcute. În consecință, acest lucru ar putea duce la o creștere drastică a cazurilor pozitive.


"Numărul testelor din Japonia este mai mic decât alte țări. Iar îngrijorarea mea este că există un grup de persoane infectate, fără simptome, care nu au fost detectate, pe lângă cazurile importate. Dacă ar fi așa, mă tem că ar putea exista o explozie în focar", a mai declarat expertul citat de BBC MUNDO.

Un alt lucru important în privința japonezilor este igiena

"Japonezii sunt destul de serioși, față de alte țări, când vine vorba de igienă. De asemenea, multe persoane poartă măști pe stradă, astfel încât există șanse mai mici de transmitere", explică pentru BBC World, profesorul Benjamin Cowling. 

O opinie similară o are Kenji Shibuya, care subliniază că „tendința japoneză pentru igienă" și alte lucruri culturale, cum ar fi „evitarea îmbrățișărilor" ar putea duce la o mai puțină răspândire.

În orice caz, decizia Guvernului de a închide școlile și de a suspenda evenimente masive a contribuit masiv la controlul răspândirii COVID - 19. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba. Guvernul a anunțat că va redeschide școlile în aprilie.


Și, judecând după ceea ce s-a văzut weekendul trecut cu japonezii care s-au adunat pentru a admira florile de cireș, este clar că măsurile de distanțare socială nu prea se iau în serios.

Acest lucru îi îngrijorează pe experți


"Cred că nu este o idee bună să redeschidem școlile din țară sau să începem evenimente. Acesta este un mesaj greșit. Trebuie să fim foarte atenți, altfel s-ar putea să avem situații similare cu cele ale Statelor Unite sau ale țărilor europene ", spune Kenji Shibuya.

Menținerea epidemiei sub control a contribuit, de asemenea, la prevenirea colapsului spitalelor. Datorită unui sistem robust de asistență medicală - clasat printre cele mai bune din lume - această țară asiatică a reușit să ofere îngrijiri adecvate pacienților.

Pentru mulți experți, cazul Japoniei ar trebui analizat cu atenție deoarece a reușit să controleze răspândirea noului coronavirus fără a aplica măsuri extreme, cum ar fi blocarea orașelor întregi.


”Încercăm cu toții să găsim locuri în care numărul persoanelor cu COVID - 19 să rămână scăzut fără prea multe perturbări în societate. Pentru că nu putem continua blocajul, dar, în același timp, nu putem reveni la viața normală pe care o știam ", spune Benjamin Cowling.


”Trebuie să găsim un echilibru și pentru ca experiența japoneză să fie sustenabilă", a adăugat academicianul, citat de BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel