Curtea Constituţională din Armenia a cerut o opinie consultativă din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) despre o lege în baza căreia fostul preşedinte Robert Kocearian este judecat, relatează dpa.
Curtea din Strasbourg a anunţat vineri că a primit o solicitare din partea instanţei din Armenia pentru o opinie consultativă privind un articol din Codul penal referitor la răsturnarea ordinii constituţionale. Kocearian este acuzat de răsturnarea ordinii constituţionale prin autorizarea în 2008 a unei reprimări violente a protestelor împotriva victoriei contestate a protejatului său Serj Sarkisian în alegerile prezidenţiale.
CEDO a precizat că Curtea Constituţională ia în considerare două variante privind constituţionalitatea articolului, una avansată de Kocearian şi cealaltă de un tribunal din capitala Erevan. Fostul preşedinte s-a prezentat la o închisoare din Erevan în iunie, după ce un verdict judecătoresc a cerut plasarea lui în detenţie în aşteptarea procesului. Actualul premier Nikol Paşinian a ajuns la putere în aprilie anul trecut, după ce a condus protestele împotriva numirii lui Sarkisian în funcţia de prim-ministru la acel moment. Sarkisian, care tocmai ajunsese la limita constituţională ca preşedinte după ce s-a aflat în fruntea ţării timp de un deceniu, a fost prim-ministru timp de numai o săptămână înainte de a decide să demisioneze din cauza protestelor.
Cazul este abia al doilea în care o curte naţională a cerut o opinie consultativă din partea CEDO în baza unui protocol la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care a intrat în vigoare anul trecut. În primul astfel de caz, CEDO a decis în aprilie că autorităţile franceze nu trebuiau să menţioneze numele mamei intenţionate a unui copil născut în străinătate de o mamă-surogat în certificatul său de naştere, atâta timp cât era posibil să fie stabilită relaţia parentală prin alte mijloace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu