Armenia cere trimiterea "imediată" în Nagorno-Karabah a unei misiuni ONU. Washingtonul, îngrijorat cu privire la soarta locuitorilor

Armenia cere trimiterea "imediată" în Nagorno-Karabah a unei misiuni ONU. Washingtonul, îngrijorat cu privire la soarta locuitorilor / Foto: Pixabay
Armenia cere trimiterea "imediată" în Nagorno-Karabah a unei misiuni ONU. Washingtonul, îngrijorat cu privire la soarta locuitorilor / Foto: Pixabay

Armenia a cerut trimiterea "imediată" în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situaţia pe teren

Armenia a cerut sâmbătă, de la tribuna Adunării Generale trimiterea "imediată" în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situaţia pe teren, transmite AFP. Între timp, Azerbaidjanul a promis la ONU că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca "cetăţeni egali", relatează Agerpres.

"Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren", a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, repetând acuzaţii de "epurare etnică" în regiunea separatistă.

"Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că "motivul celui mai puternic este cel mai bun" şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace", a adăugat el, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la început săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în plină reuniune a Adunării Generale a ONU."Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic", a subliniat ministrul armean.

Separatiştii armeni au predat armele



De la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca "cetăţeni egali".

Azerbaidjan a lansat o operaţiune la începutul săptămânii în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie fulgerătoare. Separatiştii armeni au fost de acord vineri să predea armele.

Această enclavă muntoasă, care a fost ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia: între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi în toamna lui 2020 (6.500 de morţi).

Washingtonul, îngrijorat cu privire la soarta locuitorilor din Nagorno- Karabah

Totodată, șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a împărtăşit sâmbătă Armeniei "îngrijorarea profundă" a Washingtonului cu privire la soarta locuitorilor armeni din Nagorno- Karabah, transmite AFP. Astfel, într-o convorbire telefonică cu premierul armean Nikol Pashinian, Antony Blinken "a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite pentru populaţia armeană din Nagorno-Karabah", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

"El a subliniat că Statele Unite solicită Azerbaidjanului să protejeze civilii şi să îşi respecte obligaţiile privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din Nagorno- Karabah şi să se asigure că forţele sale respectă dreptul internaţional umanitar", a adăugat Matthew Miller.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel