Armenia și Azerbaidjanul, pe cale să semneze un istoric acord de pace

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Cele două părți susțin că sunt aproape de un acord care ar putea pune capăt unuia dintre cele mai îndelungate conflicte teritoriale din fosta Uniune Sovietică.

Un acord mult așteptat, care ar putea aduce pacea în Caucazul de Sud după decenii de conflicte, este aproape de finalizare, au confirmat Armenia și Azerbaidjanul, potrivit Politico.

În cadrul unei conferințe de presă de sâmbătă, prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan, a anunțat că guvernul său a făcut o ofertă oficială Azerbaidjanului de a semna un tratat de pace, după ce a constatat că s-au realizat progrese suficiente în privința problemelor cheie în cadrul discuțiilor bilaterale din ultimele luni.

„Avem 17 articole în ultima variantă a tratatului de pace. Treisprezece dintre acestea, inclusiv preambulul, sunt pe deplin convenite”, a declarat Pashinyan. „Oferim următorul lucru: să luăm toate articolele și formulările convenite și să le semnăm ca tratat de pace.”

Declarația vine la o zi după ce cele două părți au anunțat că s-a semnat un acord privind o comisie comună de frontieră pentru demarcarea și delimitarea graniței lor comune. Cele două națiuni vecine au purtat o serie de conflicte în ultimii ani, atât asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, cât și în interiorul granițelor recunoscute internațional ale Armeniei.

În urma războiului din 2022, o misiune de monitorizare a Uniunii Europene a fost desfășurată în Armenia pentru a observa situația tensionată de la graniță, iar țara a cerut retragerea grănicerilor ruși staționați acolo încă de la căderea Uniunii Sovietice.

Într-o declarație dată pentru sursa citată, șeful politicii externe a Azerbaidjanului, Hikmet Hajiyev, a confirmat că au existat progrese în discuțiile bilaterale, adăugând că acordul privind comisia de frontieră „ar trebui să fie considerat suficient pentru retragerea contingentului UE”. Țara s-a opus constant misiunii Bruxelles-ului, argumentând că aceasta crește riscul de conflict.

În septembrie anul trecut, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă pentru a recuceri Nagorno-Karabah, care fusese controlat de populația sa etnic armeană încă de la un război care a urmat prăbușirii URSS. Cu forțele de menținere a păcii ruse stând deoparte, aproape toți cei 100.000 de locuitori ai regiunii muntoase au fost forțați să fugă în Armenia.

În timp ce UE și-a consolidat legăturile politice cu Armenia în ultimii ani, pe măsură ce țara se îndepărtează de sfera de influență a Moscovei, Bruxellesul menține, de asemenea, relații strânse cu Azerbaidjanul. În 2022, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat la Baku pentru a semna un acord de creștere a exporturilor de gaze din națiunea bogată în combustibili fosili, ca parte a eforturilor de diversificare față de energia rusească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel