Armistițiu Libia. Ce a discutat Erdogan cu președintele Tunisiei

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu omologul său tunisian Kais Saied despre posibilităţile încheierii unui armistiţiu în Libia.

Alegeri prezidentiale 2024

  Acest lucru a fost dezbătut în timpul unei vizite-surpriză întreprinsă miercuri la Tunis, informează dpa.

Într-o conferinţă de presă organizată după întâlnirea bilaterală, Erdogan a spus că a discutat cu Saied 'paşii (ce ar trebui făcuţi) pentru a asigura încheierea unui armistiţiu în Libia cât de repede posibil' şi o despre o posibilă cooperare pentru a ajuta la găsirea unei soluţii politice pentru această ţară.

Tunisia ar putea ajuta la reinstalarea stabilităţii în Libia, a declarat Erdogan. Criza din Libia are consecinţe asupra ţărilor vecine, în special asupra Tunisiei, a mai atenţionat Erdogan. Bogată în petrol, Libia este divizată din 2014 între tabere politice şi militare care îşi au sediul în capitala Tripoli şi în estul ţării.

Guvernul lui Serraj se luptă în prezent cu forţele conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are fieful în estul Libiei. Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi cel mai recent de mercenari ruşi, potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Tripoli.



Turcia a recunoscut guvernul recunoscut internațional al lui Fayez al-Serraj


Turcia a susţinut guvernul recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj, iar cele două părţi au încheiat un memorandum de înţelegere asupra cooperării maritime în estul Mediteranei. Erdogan este primul lider străin care desfăşoară o vizită oficială în Tunisia după ce Saied a fost ales preşedinte, în octombrie.

Agenţia de presă turcă Anadolu a informat că Erdogan a fost însoţit în Tunisia de miniştrii săi de externe şi al apărării, alături de şeful serviciilor secrete. Vizita lui Erdogan a survenit la două săptămâni după ce Saied a avut o întrevedere cu Fayez Serraj, la Tunis.

Acordul maritim încheiat la sfârşitul lunii noiembrie între Turcia şi Libia a fost condamnat puternic de mai multe state, printre care Grecia şi Republica Cipru, pentru faptul că permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor vaste zone în Mediterana de Est, bogată în resurse de hidrocarburi. După semnarea acordului, guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocarburi fără autorizaţie din partea sa, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel