Armistițiu ”urgent” cerut de ambasadorii SUA, Germania și Marea Britanie în Israel

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Un armistițiu ”urgent” pentru încetarea focului în Gaza este cerut de către ambasadorii SUA, Germaniei și Marii Britanii în Israel.

Ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Marii Britanii în Israel au cerut miercuri ca reuniunea care va avea loc, mâine, la Doha, pentru a relansa negocierile în vederea încetării focului în Fâșia Gaza să se încheie cu un acord, despre care susțin că este ”urgent” pentru stabilirea regiunii, informează EFE, scrie Agerpres.

”Suferința familiilor este un motiv suficient pentru a fi aici, pur și simplu în numele umanității, dar este extrem de urgent, pentru că face parte și din problema menținerii unei anumite stabilități în această regiune”, a declarat Jack Lew, ambasadorul SUA, la o conferință de presă la Tel Aviv.

Astfel, cei trei șefi de misiuni diplomatice s-au deplasat la sediul forumului care reprezintă rudele ostaticilor israelieni rămași captivi în Fâșia Gaza, după atacul din 7 octombrie 2023, și care a convocat joi un nou protest la Tel Aviv pentru a cere un acord de încetare a focului prin care să fie eliberați pe cei dragi.

Manifestația denumită ”Marșul ultimei șanse”, va avea loc în timp ce negociatori din SUA, Qatar, Egipt și Israel se întâlnesc la Doha și în contextul presiunii suplimentare a unui posibil atac de represalii din partea Iranului pentru asasinarea liderului politic și negociatorului șef al Hamas, Ismail Haniyeh.

Președintele american Joe Biden a anunțat deja marți că speră că un armistițiu între Israel și Hamas în Fâșia Gaza va descuraja Teheranul să atace.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat că un acord de încetare a focului va deschide ”o cale către discuții pentru a da o soluție diplomatică în nord”, referindu-se la schimbul zilnic de rachete între Israel și gruparea șiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului.

Ambasadorul Germaniei, Steffen Seibert, a subliniat că aceasta este ”o săptămână specială și potențial decisivă”.

”Este timpul să (ajungem) la un acord pentru a scoate ostaticii, a face să intre în vigoare încetarea focului și să pătrundă ajutorul necesar” în enclava palestiniană, a adăugat el.

Colegul său britanic, Simon Walters, s-a concentrat asupra suferinței familiilor ostaticilor și a avertizat că ”nu mai pot exista întârzieri”.

Citește și: UCLA nu poate permite blocarea accesului studenților evrei de către protestatarii pro-palestinieni

Aproape 40.000 de decese și peste 92.000 de răniți, de la începutul conflictului din zonă


După mai bine de zece luni de lupte, ofensiva israeliană în Fâșia Gaza a făcut deja aproape 40.000 de morți și peste 92.000 de răniți, pe lângă aproximativ 10.000 de dispăruți, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Locuitorii din Fâșia Gaza, supuși unor ordine de evacuare constante, sunt înghesuiți în orașe semi-distruse sau în tabere de corturi supraaglomerate, sub bombardamente și grămezi de gunoaie și moloz, fără acces la apă curentă, electricitate sau servicii de igienă de bază.

Israel, ”eroare strategică”

Israelul a comis o ”eroare strategică” care îl va ”costa scump” prin uciderea lui Haniyeh, a declarat ministrul iranian de externe în exercițiu, Ali Bagheri, pentru AFP la Jeddah, în Arabia Saudită, unde miercurea trecută a avut loc o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Organizației Cooperării Islamice (OCI).

Bagheri a acuzat Israelul, care nu a comentat moartea lui Haniyeh, că dorește să ”răspândească tensiunea, războiul și conflictul în alte țări”.

Armata americană a anunțat că avioane de luptă invizibile F-22 au sosit joi în Orientul Mijlociu, după ce în urmă cu două săptămâni a anunțat că își intensifică prezența militară în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel