Situația medicală din România a fost din nou evaluată, iar rezultatele sunt îngrijorătoare sistemul medical din țară.
Din peste 30 de țări europene, România se află pe locul 26 în ceea ce privește acoperirea nevoilor de îngrijire medicală ale pacienților conform raportului Comisiei Europene, OECD Health Data 2014. Mai bine de 15% din pacienții intervievați au răspuns că nu au avut acces la îngrijirea medicală corespunzătoare, în condițiile în care, la nivel european, mai puțin de 10% din pacienți au susținut același aspect.
Conform raportului, pe primele locuri în acest clasament se află țări precum Austria, Olanda sau Slovenia unde mai puțin de 5% din cei intervievați au declarat lipsa accesului la îngrijiri medicale. La polul opus, România se afla pe ultimele locuri alături de Letonia, Bulgaria și Polonia.
,,Datele incluse în raportul Comisiei Europene subliniază realitatea cu care pacienții români se confruntă în fiecare zi, diferența foarte mare între nevoile lor de îngrijire medicală și bugetul alocat de autorități. Numai în ceea ce privește accesul la tratament ajungem la o diferență de 1,25 miliarde lei care se traduce printr-un număr mare de pacienți care nu sunt tratați conform cu standardele europene actuale.
Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanțare corectă, care să pornească de la realitatea din spitale și de la nevoile pacienților”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News