”Arsenie. Viața de apoi”, difuzat la Astra Film Festival. Organizatori: ”Cererea de a scoate un film din festival înseamnă cenzură”

Sursă foto: Captură video: YouTube/micro film
Sursă foto: Captură video: YouTube/micro film

Astra Film Festival va difuza documentarul ”Arsenie. Viața de apoi” în ciuda solicitărilor făcute de Arhiepiscopia Sibiului.

Organizatorii Festivalului Astra Film (AFF) de la Sibiu au precizat că vor difuza documentarul ”Arsenie. Viaţa de apoi”, de Alexandru Solomon, despre părintele Arsenie Boca, în ciuda solicitări făcute de Arhiepiscopia Sibiului ca acest film să nu fie proiectat în perioada festivalului (15-22 octombrie).

Motivarea organizatorilor este că acești nu doresc să facă cenzură, mai mult decât atât, au precizat că documentarul nu ar fi singurul film despre viața lui Arsenie Boca prezentat în cadrului AFF, după cel realizat de Nicolae Mărgineanu și care a fost un succes.

”În atenţia celor care solicită ca filmul Arsenie. Viaţa de apoi, de Alexandru Solomon, să fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023.

Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului.

Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film", au transmis marţi, organizatorii AFF, scrie Agerpres.

Mitropolia Ardealului, invitată la proiecția documentarului

Astfel, Astra Film Festival anunţă că i-a invitat pe reprezentanţii Mitropoliei Ardealului la proiecţia filmului criticat de aceştia, pentru discuţiile de după proiecţie.

”Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul Arsenie. Viaţa de apoi. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului.

De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public.

De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului”, mai precizează cei de la AFF.

Totodată, AFF a menționat că un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, a fost difuzat în cadrul festivalului, mai mult, acesta a și avut un real succes.

”Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române.

În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar", spun cei de la AFF.

Organizatorii AFF fac apel la ”înţelepciune” şi doresc ca să nu se ajungă la ”un scandal public”.

”Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înţelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare.

Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică”, au arătat cei de la AFF.

”Arsenie. Viața de apoi”, interzis la Arad, sub presiunea amenințărilor

Amintim că filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a fost interzis în Arad, iar cele două instituții de cultură care au refuzat proiecția filmului, Centrul Municipal de Cultură Arad și Biblioteca Județeană Arad, și-au motivat decizia ca având legătură cu amenințările venite din partea publicului.

”De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare?”, a scris Alexandru Solomon pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul documentar „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie difuzat în județ. Care este motivul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel