Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu", Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor – Primăria Oradea și Centrul Multicultural „Poesis", vă invită, în perioada 21 ianuarie – 21 februarie, la expoziția „Art Nouveau și Natura", deschisă în holul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu".
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 30 ianuarie 2019, la ora 18.00.
În întreaga Europă şe naşte la sfârşitul secolului al XIX-lea o amplă mişcare de înnoire artistică a cărei principală sursă de inspiraţie este natura. De la Barcelona la Helsinki, de la Glasgow la Nancy, natura modelează o nouă estetică, dă viaţă unor forme ce revoluţionează arta de a trăi şi permite unirea ştiinţei şi a artei într-un elan comun.
Expoziţia „Art Nouveau si Natura" propune explorarea „templului naturii" evocat de Charles Baudelaire, unde se alătură simboluri, descoperiri ştiinţifice şi influenţe îndepărtate. Posedând forţa conferită de un repertoriu reînnoit, creatorii Art Nouveau traduc, fiecare într-un limbaj propriu, viziunea lor despre frumuseţe. Universul lor, deşi puternic ancorat în realitatea cotidiană, devine un paradis imaginar populat de figuri organice, senzuale, de utopii, de vise şi de mistere.
Concepută nu ca o expoziţie tradiţională, ci ca o experinţă senzorială şi vizuală, expoziția „Naturi ale stilului Art Nouveau" parcurge Europa secolului XIX, în trei spaţii în care ansamblul de imagini oferă o percepţie de ansamblu, dar şi la microscop asupra unui moment esenţial pentru artă şi pentru istoria ei.
CONTEXT
Expoziţia itinerantă „Art Nouveau şi Natura" a fost acțiunea principală a proiectului european „Art Nouveau şi ecologia", în cadrul căruia au fost înscrise numeroase activităţi. Expoziţia a debutat în octombrie 2013 şi a călătorit în unsprezece oraşe şi regiuni co-organizatoare ce au participat la acest proiect european (Alesund, Aveiro, Bad Nauheim, Barcelona, Bruxelles SPRB şi Muzeul Horta, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Regiunea Lombardia, Riga, Terassa), în trei oraşe partenere asocialte (Glasgow, La Chaux –de Fonds, Havana), precum şi în oraşe membre ale asociatiei RANN (Subotica), iar acum a ajuns la București.
Expoziţia doreşte să sensibilizeze marele public deopotrivă la stilul Art Nouveau şi la natură, explicitând influenţele acestuia, în raport cu natura, cu influenţele din Extremul Orient sau cu ştiinţele botanice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News