Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția „Theodor Aman. Primul artist român modern”, care va fi deschisă începând cu data de 12 mai 2022 în cadrul Art Safari, la Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii București, pe strada Lipscani, nr. 18-20.
Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze expoziția „Theodor Aman. Primul artist român modern”, care va fi deschisă începând cu data de 12 mai 2022 în cadrul Art Safari, la Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii București, pe strada Lipscani, nr. 18-20.
„Grație conceptului original și scenografiei sale contemporane, parcurgând expoziția dedicată lui Theodor Aman - organizată de Muzeul Municipiului București, produsă de Art Safari și curatoriată de dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă a MMB - vizitatorii se vor putea bucura de cele peste 100 de lucrări alese special pentru această expunere muzeală. Publicul este invitat să admire unele dintre tablourile consacrate ale lui Aman, dar și surprizele oferite cu ajutorul a 16 muzee și instituții de cultură din toată țara precum și de colecționari privați: lucrări rar expuse în spațiul public, special aduse la Art Safari 2022. Iar Muzeul Municipiului București a pregătit opere atât din patrimoniul Pinacotecii București, cât și din cel al Muzeului Theodor Aman.”
„Pavilionul Muzeal îi este dedicat lui Theodor Aman, marele maestru al picturii românești, întemeietor al Școlii de Belle-Arte de la noi. Expoziția curatoriată de Elena Olariu dorește să readucă în atenția publicului tânăr grandioasa personalitate a celui care a contribuit decisiv la modernizarea și occidentalizarea artei românești, dar și a societății autohtone în ansamblul ei. Expoziția Aman, precum și întreaga activitate a Pavilionului Muzeal sunt realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București”, a declarat Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.
„Theodor Aman a reușit să reflecte, într-un mod extrem de amănunțit, stilul de viață al elitei sociale și culturale bucureștene, prin scenele de gen cu instantanee din propria casă sau din locurile pe care le-a vizitat. Aman își construise o imagine de aristocrat autohton, având și o alură de artist apusean, fiind inițiatorul primelor expoziții și galerii de artă din România. Scenele sale de gen sunt cele mai valoroase instantanee din întreaga artă românescă, care surprind viața cotidiană a elitei bucureștene (...) Artistul a manifestat o grijă impresionantă față de amănunte, redând pe un spațiu mic foarte multe detalii. În acest context, opera lui Theodor Aman devine esențială pentru istoria socială românească a secolului al XIX-lea, care poate să fie perfect reconstituită prin imaginile din picturile, desenele, acuarelele sau gravurile sale”, a afirmat dr. Elena Olariu, curatorul expoziției.
Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului. În toamnă, Art Safari va reveni cu un nou sezon expozițional de trei luni. Este pentru prima dată în istoria evenimentului când același spațiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat semnat între Muzeul Municipiului București și Art Safari. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro/e.
*****
„Muzeul Municipiului București are în componența sa 12 muzee și case memoriale. MMB s-a afirmat ca fiind un centru informațional, cultural și educațional, centru activ al unei rețele de organizații. Muzeul este un punct de reper pentru comunitățile culturale bucureștene, precum și pentru mediul academic și științific. Din structura Muzeului Municipiului București pot fi vizitate în prezent: Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei.
Art Safari este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, aflat sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare. Art Safari a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediții de până acum.” Arată un comunicat MMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu