Arta se învaţă în Festival

Complexitatea selecţiei Festivalului Naţional de Teatru (şi a fenomenului teatral al  începutului de secol XXI ) se oglindeşte cumva şi în lista numelor care semnează regia celor opt spectacole programate azi, invitate din Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Paris-Franţa: trei regizori (între care unul consacrat in film), trei coregrafi, un actor-regizor şi un scenograf. Ei sunt: Carolyn CarlsonAlexandru DabijaRadu JudeRăzvan MaziluHoraţiu MălăeleAna MărgineanuDominique Serrand şi Helmut Stürmer (asistat de Silviu Purcărete).

Lansarea de carte de astăzi vă propune o veritabilă premieră în România: Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini, volum coordonat de David Esrig. Este o restituire şi o completare necesară pentru cultura teatrală românească, întrucât acest tratat, apărut în premieră absolută acum 30 de ani în Germania, se bucură şi azi de o apreciere unanimă, regăsindu-se în majoritatea bibliografiilor de la facultăţile de artă. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa autorului – David Esrig, invitat special al Festivalului – şi a traducătorului cărţii, Victor Scoradeţ.

Sunteţi invitaţi, desigur, şi la deja obişnuitele audiţii on-air a trei spectacole de teatru la microfon, produse de Teatrul Naţional Radiofonic şi difuzate ca în fiecare zi a Festivalului pe frecvenţele Radio România Cultural.

Masterclass-ul condus de celebra coregrafă Carolyn Carlson, dedicat actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România – continuă astăzi, oferind participanţilor oportunitatea unică de a asista, alături de echipa coordonată de marea artistă, la o repetiţie deschisă pentru spectacolul NOW realizat de Carolyn Carlson Company din Franţa,  care se va juca în această seară la Sala Studio a TNB.

„De ce această operă? Ea se adresează acestor case şi locuri de neuitat în care locuim, martori ai aspiraţiei ardente a umanităţii la siguranţă şi ai ataşamentului pe care-l trăim faţă de forţele misterioase ce stau la baza realităţii tangibile a valorilor noastre profane şi sacre. O recunoaştere a vieţilor noastre cotidiene revelate. Imensitatea minusculă a prezenţei noastre în Univers”, explica Carolyn Carlson.

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în cea de-a şaptea zi a Festivalului Naţional de Teatru:

La ora 16.00, la Librăria Cărtureşti Verona, se lansează volumul Commedia dell’arte de David Esrig, Editura Nemira, Colecţia Yorick

La ora 18.00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier, puteţi viziona Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Produs de: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara

 

La aceeaşi oră, Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei” găzduieşte producţia Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Linoleum de Vladimir şi Oleg Presniakov.

Regia: Alexandru Dabija

Decorul şi costumele: Adriana Grand

 

Tot la ora18.00, la Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”, este programat spectacolul  La Pulce, după „Puricele în ureche” de Georges Feydeau.

Adaptarea scenică şi regia: Horaţiu Mălăele

Decorul: Lia Manţoc. Costumele: Anca Răduţă

 

La ora 20.00, Teatrul Mic vă invită la Anul dispărut.1989 de Peca Ştefan

Regia: Ana Mărgineanu

Scenografia: Anda Pop

Iar la 20.30, nu rataţi, la Teatrul Odeon, Sala Majestic Fuchsiada după Urmuz,

o instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete

Costumele: Corina Grămoşteanu

Măştile: Ilona Varga-Járó. Decorul şi light-design-ul: Helmut Stürmer

Produs de: Teatrul German de Stat Timişoara

La ora 21.00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio, spectacolul de dans Acum, coregrafia Carolyn Carlson.

Scenografia, foto şi video: Maxime Ruiz

Costume:  Chrystel Zingiro

Produs de: Théâtre National de Chaillot. In colaborare cu: Carolyn Carlson Company. O coproducţie: Ballet du Nord – Centre Chorégraphique National Roubaix Nord-Pas de Calais / L’Atelier à spectacle / La scène conventionnée de l’Agglo du Pays de Dreux

La ora 22.00, de asemenea la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură, Pour toujours (În vecii vecilor), producţie aTeatrului Maghiar de Stat Cluj.

Regia, decorul şi coregrafia: Dominique Serrand

Costumele: Carmencita Brojboiu

La 22.00 la CREART, este programat  Mon Cabaret Noir

Conceptul, regia, coregrafia şi costumele: Răzvan Mazilu

Produs de: Teatrelli – CREART (Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel