Un artefact vechi de circa 6.000 de ani a fost scos ilegal la vânzare pe Internet. Buzoianul care îl deținea a încercat să obțină pentru "ciocanul de luptă din epoca de piatră" 3.000 de euro.
Publicitate
Un bărbat din Buzău a scos la vânzare pe Internet un artefact vechi de circa 6.000 de ani pe care îl avea în posesie. Bărbatul cerea pentru "ciocanul de luptă din epoca de piatră" 3.000 de euro. Printre cei interesați de piesă au fost și polițiștii, care au cerut informații.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, Ane Marie Vrapciu, a declarat că "din discuțiile purtate cu acesta, susține că ar fi găsit obiectul în urma cu aproximativ 25 de ani în zona împădurită din localitatea Valea Lupului."
Oamenii legii s-au dus la ușa bărbatului și i-au confiscat artefactul, iar apoi au cerut o expertiză la Muzeul Județean din Buzău.
"Piesa asta dacă ne ducem cu ea în perioada neolitică, început de epoca bronzului haideți să spunem 5 - 6 000 de ani vechime. Este un topor din piatră cu gaură de înmănușare, unde aici era fixată coada care era de obicei realizată din materiale perisabile, respectiv lemn, de aceea nu se păstrează.", au spus arheologii, potrivit Știrile ProTV.
Artefactul va intra în patrimoniul muzeului, acolo unde se găsesc și alte obiecte similare, a precizat directorul Muzeului Județean din Buzău, Daniel Costache.
"Conform legii, toate descoperirile întâmplătoare trebuie sa fie predate autorităților locale, la primărie, într-un termen de maxim 72 de ore din momentul descoperirii.", a adăugat Daniel Costache.
"În cursul lunii decembrie, polițiștii din cadrul Poliţiei oraş Pătârlagele au predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău, în vederea valorificării prin expunere în Muzeul Judeţean Buzău a unui artefact din perioada eneolitică (începutul epocii bronzului).
Obiectul a fost ridicat de poliţişti în data de 14 octombrie a.c., în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valea Lupului, fiind un bun susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național.
Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susținea că ar fi un ”ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.
În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe bărbatul care postase anunţul, acesta precizând că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localității Valea Lupului – oraș Pătârlagele.
Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.
Conform Legii 182/200 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.", a transmis IPJ Buzău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu