Alina Mungiu Pippidi a fost invitata lui Ionuț Cristache în emisiunea România 9, la TVR 1, unde comentat câteva dintre subiectele de actualitate.
În timpul discuției, Alina Mungiu Pipiddi a abordat și subiectul schimbărilor din justiție și a demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi:
”Nu trebuie să te atingi de nimeni în mandatul lui. V-am spus să nu vă atingeți de Kovesi în mandatul ei și uite ce necazuri europene sunt. Și, în plus, nu s-a schimbat nimic. Tăriceanu tot a fost trimis în judecată, dosarele tot au continuat. Odată ce au fost numiți oameni în poziții care nu sunt dependente politic trebuie să-i lași acolo până când vine următoarea schimbare politică și atunci îi schimbi. Binele o să vină atunci când vom învăța să acceptăm că între două numiri făcute impersonal de niște mecanisme, oamenii politici, oricâtă dreptate ar avea, nu trebuie să se amestece”, a comentat politologul.
Citește și: Radu Herjeu, stupoare. Ce a găsit la partidul PLUS
”Țările care rezistă sunt cele care nu permit intervenția politicului. Ori, construiești un mecanism ca să fie dat afară de corpul profesional și nu de politicieni, altfel perpetuezi faptul că și cei care vor veni vor face la fel. Intervenția politică va genera întotdeauna o intervenție politică de semn contrar. Vorbind de considerentele de oportunitate, chestia cu Kovesi a trezit tot acest mecanism: Articolul 7, pe care o să-l plătească România anul ăsta și în anii următori, de nu o să ne vedem bine! Și, în plus, nu a servit la nimic. Și s-ar putea ca la CEDO să fie răsturnată. E vorba de previzibilitatea unor mecanisme care nu au fost respectate.”
”Cum vă închipuiți voi că Europa o să aprobe vreodată ca un guvern în care sunt oameni condamnați penal o să fie de acord să dați afară un procuror general și chiar și pe al doilea, indiferent ce a făcut el? Este vorba că are putere cineva care a fost condamnat penal asupra cuiva care da, a colaborat cu serviciile / da, a încălcat proceduri / da, n-a servit statul de drept și tot așa. Deocamdată suntem în stadiul în care ambele părți, puterea și opoziția, ce înțeleg că trebuie să facă este să controleze justiția. Când o să progreseze această țară? Atunci când ambele părți vor înțelege să nu se amestece în justiție oricum se comportă ea”, a mai spus Pipiddi la TVR 1.
Citește și: Kovesi - Iohannis, șantaj? Ghiță: Așa și-a obținut o nouă numire la DNA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu