Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă invită la premiera oficială a spectacolului de teatru Artists talk, realizat de Gianina Cărbunariu. Autoarea, care a primit recent Meritul Cultural în grad de Cavaler din partea președintelui Klaus Iohannis, este unul dintre cei mai montați dramaturgi români la nivel internațional și singura regizoare din România prezentă în selecția oficială a celebrului Festival de la Avignon. Evenimentul va avea loc în 25 și 26 ianuarie 2017, de la ora 20:00, la Sala de Spectacole a sediului ARCUB.
Artists talk, o co-producție ARCUB și Asociația Piese Refractare, realizată cu sprijinul Institutului Goethe, Ambasadei Franței la București și Institutului Francez, pune în scenă, sub forma unor discuții ale artiștilor cu publicul, o temă de interes în societatea actuală: problematica eticii în creația artistică. Personajele sunt artiști invitați la discuții cu publicul sau emisiuni televizate, care, în fața unor întrebări incomode, își trădează adevărata părere despre subiectul tratat în opera pe care tocmai au prezentat-o. Sau sunt oameni care folosesc catalogarea ca „operă de artă” a unui obiect pentru scopuri care nu au nimic artistic. Discuțiile deviază către zona politică și socială, iar etica artiștilor și responsabilitatea lor față de colegi și societate este pusă sub semnul întrebării.
Spectacolul se joacă în limbile engleză, română și franceză (cu supratitrare în română și engleză). Celor patru actori cunoscuți pe scenele bucureștene - Ilinca Manolache, Ruxandra Maniu, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță - li se alătură Bogdan Zamfir - absolvent al Școlii Superioare de Actorie a Conservatorului Regal din Liege, în prezent colaborator al cunoscutului regizor francez Joël Pommerat. Scenografia este semnată de Dorothee Curio, artistă recunoscută pe scena germană, câștigătoare a Premiului Hein-Heckenroth în 2013. Proiecțiile video sunt realizate de Mihai Păcurar, iar muzica este creația lui Bobo Burlăcianu.
“Cele 6 scene ale spectacolului sunt inspirate fie din discuții cu publicul la care am asistat în ultimii doi ani în țară și în străinătate, fie din interviuri, însă, deși asemănările cu persoane reale nu sunt întâmplătoare, identificarea unui anume artist cu un anume discurs nu este miza acestei ficțiuni. Ceea ce ne-a interesat a fost să înțelegem, noi înșine parte din acest sistem, felul în care (i)responsabilitatea artistului transpare din discursul despre propriul demers și despre lumea în care trăiește. Discuțiile echipelor artistice cu spectatorii ocupă un loc important în festivaluri, turnee, în spațiul public în general. Se întâmplă să fim fie spectatori, fie personaje în astfel de situații. De obicei artist’s talk au rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează. În ultimii doi ani am asistat la situații interesante, în care contextul social și politic și-a pus amprenta într-un mod foarte puternic asupra felului în care discursul artistic a fost livrat și receptat. De la “canibalizarea refugiaților” la discursuri conservatoare, chiar ultranaționaliste avem de a face cu artiști care propun în spațiul public diferite tipuri de discurs. Un artist este un formator de opinie și are responsabilitate. Într-o lume din ce în ce mai puțin dispusă la dialog, cu ce instrumente artistice operăm?
Folosind convenția artist’s talk (discuții ale artiștilor cu publicul) am încercat să aducem împreună poziționări diferite: situații în care etica, deși clamată la nivel discursiv, e lăsată în plan secund, uneori din rea voință, alteori pur și simplu din ignoranță, din neglijență sau din vanitate, precum și cazuri în care etica nici măcar nu intră în discuție pentru adepții artei pentru artă”, mărturiseşte Gianina Cărbunariu.
Gianina Cărbunariu a fost prezentă recent cu spectacolele Oameni obișnuiți și Solitaritate la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, şi cu De vînzare/For Sale și Tipografic Majuscul la Teatrul Odeon din București.
În 2014 spectacolul Solitaritate a intrat în selecția oficială a Festivalului de la Avignon, iar în 2016 a fost din nou invitată în selecția festivalului ca dramaturg al spectacolului Tigern produs de compania suedeză Jupither Josephsson. În 2015, spectacolul De Vînzare/For Sale a primit Premiul pentru Cel mai bun spectacol al anului acordat de UNITER.
Scenariile sale au fost montate și de alți regizori în teatre din Europa precum Royal Court din Londra, Schaubühne din Berlin, Kammerspiele din München, Royal Dramatic Theatre din Stockholm, în SUA, Canada, America de Sud, Japonia, Israel, Burundi, Istanbul etc.
Scenografa Dorothee Curio s-a născut în Berlin, a studiat scenografie la Academia de Arte din Berlin și la Universitatea de Arte și Design din Helsinki. Din anul 2000 începe să creeze scenografie și costume ca artist independent pentru producții în teatre europene precum Kammerspiele München, Volksbühne Berlin, Staatstheater Stuttgart, Schauspiel Köln, Opéra La Monnaie Bruxelles, Stadsschouwburg Amsterdam, Opéra National din Paris, Ruhrtriennale.
A lucrat cu numeroși artiști de teatru, printre care: Christoph Marthaler, Anna Viebrock, Jan Neumann, Johan Simons și Paul Koek.
În 2013 i-a fost acordat Hein-Heckroth-Förderpreis, fiind nominalizată de Anna Viebrock. Este la a doua colaborare cu regizoarea Gianina Cărbunariu, după spectacolul Sold Out produs de Münchner Kammerspiele în 2010.
Mihai Păcurar este scenograf și artist video cunoscut pentru folosirea tehnicilor multimedia în creațiile sale scenografice. A colaborat de-a lungul timpului cu (printre alții) Gianina Cărbunariu, Radu Afrim, Cristian-Theodor Popescu, Radu Nica, Anca Bradu, Ana Mărgineanu, Răzvan Mazilu, Sorin Militaru, Cristi Juncu. A participat la proiecte din zona teatrului independent șila teatre de stat din țară. În străinătate a colaborat cu Teatrul Kaze, Tokyo; Kulturfabrik Esch, Esch-sur-Alzette, Luxemburg; Teatrul Maghiar Novi Sad,Serbia, Teatrul Csokonai, Debrecen.
Bobo Burlăcianu este interpret și compozitor, membru fondator al formațiilor Fără Zahăr și The Bread Pits. Colaborează cu teatre din țară și din București. Lucrează cu mulți regizori de teatru printre care Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Radu Apostol și este la a șaptea colaborare cu Gianina Cărbunariucu care a lucrat la spectacolele Oameni obișnuiți, Solitaritate, Tipografic Majuscul, De Vînzare/For Sale, Tigrul Sibian, Roșia Montană – pe linie fizică și pe linie politică.
Ruxandra Maniu este actriță angajată a Teatrului Odeon, unde joacă în spectacolele Family Affairs în regia lui Radu Afrim, Kafka, cinci vise în regia lui Dragoș Galgoțiu, Titanic Vals și Svejk în regia lui Alexandru Dabija, Un tramvai numit dorință în regia lui Dinu Cernescu. În anul 2013 a luat Marele Premiu la Gala Hop, a jucat în spectacolele Hai iu iu, nu, Hey You You înregia lui Radu Afrim, muzica Vlaicu Golcea, Lautrec la Bordel în regia lui Horațiu Mălăele la Teatrul Metropolis și în piesa de teatru TV Livada de vișini în regia lui Alexandru Lustig.
Ilinca Manolache este actriță de teatru și de film, lucrează în producții independente, dar și în importante teatre din București, fiind angajata Teatrului Mic din 2008. Joacă în peste 12 spectacole de teatru și performance-uri, deci este foarte posibil să o vedeți pe scenă aproape în fiecare zi. Participări la festivaluri internaționale cu Nils' Fucked Up Day de Peca Ștefan (New York Fringe Festival) și Noi 4 de Lia Bugnar (Leicester Square Theatre, Londra).
Spectacole recente: București. Instalație umană de Radu Nica și Florin Fieroiu la ARCUB, That panda over there wearing pants is a holobiont de Farid Fairuz la CNDB și Calul Alb de Ioana Păun la Centrul REPLIKA. Pentru rolurile din Anul Dispărut. 1989 de Peca Ștefan a primit în 2016 premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar.
Alexandru Potocean este actor independent, absolvent al U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, București, clasa prof. Ion Cojar, promoția 2007. Participă, începând cu 2004, în numeroase proiecte teatrale, printre care se numără: Capete înfierbântate – regia David Schwartz, Tipografic Majuscul și De vînzare/For Sale – regia Gianina Cărbunariu, ambele spectacole premiate de UNITER în 2014 și 2015, Omul cel bun din Siciuan – regia Andrei Șerban și Kepler 438B – regia Bobi Pricop.
Turnee internaționale cu spectacolele Tipografic Majuscul (Teatrul de Stat din Dresda, Trafó din Budapesta, Centrul Onasis din Atena, Opera Națională din Praga, Festivalurile internaționale din Nitra, Bratislava, Cracovia, Lublin etc.) și cu De Vînzare (Centro Nacional Dramatico, Madrid). Dintre proiectele cinematografice, atât românești, cât şi internaționale: 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile – Cristian Mungiu, 2007, film distins cu Palm d'Or la Cannes, The Way Back – Peter Weir, 2009 sau Dincolo de calea ferată – Cătălin Mitulescu, 2016.
Gabriel Răuță este actor și face parte din trupa Teatrului „Nottara” din 2003, unde joacă în 9 dintre producțiile teatrului printre care Alcool, Noul locatar, Panica și Metoda. Este colaborator al Teatrului Odeon (Tipografic Majuscul și De vînzare / For sale, regia Gianina Cărbunariu), al Teatrului „Bulandra” (în spectacolul-laborator Pescărușul de A.P. Cehov coordonat de Antoaneta Cojocaru) și al Point ArtHub (în spectacolul Not Safe For Work de Lucy Kirkwood, în regia lui Horia Suru). Turnee internaționale cu Teatrul „Nottara” (Ungaria, Anglia etc), precum și cu spectacolele Tipografic Majuscul (Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Cehia) și cu De vînzare / For sale (Centro Nacional Dramatico, Madrid).
Bogdan Zamfir este actor, absolvent al ESACT (École Supérieure d'Acteurs du Conservatoire Royal de Liège, Belgia). Lucrează în prezent cu regizorul francez Joël Pommerat, al cărui spectacol Ça ira. Fin de Louis obține trei
Premii Molière (dintre care Premiul pentru cel mai bun spectacol din Franța în 2015). În 2014, colaborează cu regizoarea de film Lucie Borleteau pentru lungmetrajul Fidélio, l'Odyssée d'Alice, nominalizat la premiile Césars du Cinéma, 2015. A mai colaborat, în calitate de actor, cu regizorii Caroline Guiela Nguyen (Désordre d'un futur passé, 2015) și Mathias Simons (Café des patriotes, Théatre de Liège, 2014). Artists Talk este prima producție deteatru românească în care joacă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu