Artiştii au protestat la MCPN, faţă de problema sediului CNDB, printr-un moment coregrafic

FLASH MOB - PROTEST - CNDB
FLASH MOB - PROTEST - CNDB
Alegeri prezidentiale 2024

Câteva zeci de artişti au protestat, miercuri, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), printr-un moment coregrafic, faţă de problema sediului Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB).

Miercuri, după ora 11.00, în faţa sediului Ministerului Culturii s-au adunat circa 30 - 40 de persoane, printre care directorul CNDB, Mihai Mihalcea, alături de coregrafi, dansatori, reprezentanţi ai unor asociaţii culturale. Printre aceştia s-au numărat coregrafii Florin Fieroiu, Mădălina Dan, Andreea Novac, Mihaela Dancs şi alţii, dar şi scriitorul Vasile Ernu, dramaturgul Mihaela Mihailov şi regizorul de teatru Gianina Cărbunariu, informează Mediafax.

O pancardă cu textul "CNDB?" a fost pusă pe jos în faţa ministerului, iar protestul a început cu un moment de reculegere.

Florin Fieroiu a fost cel care a condus momentul coregrafic şi, după ce au executat diferite mişcări, participanţii s-au întins pe jos şi au rămas nemişcaţi.

La un moment dat, manifestarea a fost întreruptă de un paznic de la Muzeul Satului, care le-a spus celor prezenţi că trebuie să elibereze zona pentru că nu au autorizaţie, însă manifestanţii şi-au continuat reprezentaţia.

După circa 40 de minute, ei s-au retras de pe aleea din faţa ministerului, pe care în acelaşi moment intra o maşină de poliţie.

Protestatarii au depus şi o scrisoare la Ministerul Culturii, semnată de 258 de artişti şi alţi susţinători ai CNDB, în care au cerut urgentarea demersurilor privind găsirea unui teren adecvat care să fie pus la dispoziţia CNDB printr-un act oficial (HG) pentru o perioadă nelimitată de tip, aprobarea de urgenţă a bugetului necesar pentru construirea unui spaţiu pentru reprezentaţii, repetiţi, birouri, mărirea bugetului instituţiei astfel încât concursurile de proiecte viitoare să poată răspunde nevoilor financiare existente şi scoaterea neîntârziată la concurs, în condiţiile legii, a postului de director al instituţiei şi asigurarea condiţiilor de transparenţă şi imparţialitate din partea membrilor comisiei.

La aceste doleanţe se adaugă şi constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai MCPN şi profesionişti independenţi, care să elaboreze o strategie de dezvoltare a domeniului coregrafic, ca şi stabilirea unor termene precise pentru finalizarea acestor măsuri.

"Menţionăm că, în prezent, nu există nicio instituţie la nivel naţional care să facă posibilă activitatea coregrafilor şi dansatorilor independenţi, consecinţele situaţiei actuale fiind deosebit de grave", se arată în scrisoarea citată.

Mihai Mihalcea a declarat că, în prezent, Ministerul Culturii face eforturi pentru a găsi soluţii de avarie, însă el se aşteaptă ca acesta să "refacă harta instituţională din Bucureşti". "Banii se dau pe instituţii deja aşezate. Există multe iniţiative de care oamenii de aici nu ştiu. Trebuie redistribuite resursele", a spus Mihalcea.

El a adăugat că doreşte ca un ministru al Culturii să facă o analiză a situaţiei şi să-şi asume desfiinţarea sau menţinerea CNDB.

Reprezentanţii MCPN au declarat că i-au fost asigurate centrului birouri - la Centrul Naţional al Cinematografiei, un spaţiu pentru repetiţii - la Sala Palatului - şi posibilitatea de a susţine spectacole la Teatrul Naţional Bucureşti, după ce acesta din urmă a intrat în renovare, iar Centrul Dansului a trebuit să părăsească clădirea.

Reprezentanţii ministerului au mai spus că va fi iniţiată o hotărâre de guvern prin care să fie rezolvate problemele legate de sediul CNDB.

Pe de altă parte, coregrafa Carmen Coţofană, prezentă la protest, a declarat că "s-au făcut nişte demersuri, dar nu s-au soluţionat" problemele CNDB, astfel încât în prezent centrul nu are o sală de repetiţii, întrucât nu au primit niciun răspuns de la Sala Palatului. De asemenea, ea a spus că CNDB poate prezenta spectacole în Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), în fiecare marţi, până în luna iunie, după care nu se ştie unde îşi va desfăşura activitatea.

Coţofană a mai spus că protestul de miercuri este o readucere aminte a celui din decembrie 2005, în momentul înfiinţării CNDB, care a avut loc tot la Ministerul Culturii şi s-a desfăşurat în mod similar, tot în coregrafia lui Fieroiu.

Odată cu intrarea în renovare a Teatrului Naţional, CNDB va părăsi sediul pe care îl are în clădire. La începutul lunii februarie, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că problema privind sediul CNDB era cunoscută din 2006 - 2007 şi "nimeni nu s-a ocupat". Astfel, pentru a gestiona situaţia, el a propus ca CNDB să îşi desfăşoare temporar activitatea la Sala Palatului şi la Sala Atelier, urmând să fie cumpărat un cub şi amplasat pe terenul din jurul sediului în construcţie al Bibliotecii Naţionale a României (BNR). Un astfel de spaţiu a fost dat în folosinţă şi Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" de la Iaşi, al cărui sediu se află de asemenea în renovare.

Această construcţie pentru CNDB, ce va putea fi finalizată în şase-şapte luni, va avea spaţii pentru birouri, săli de repetiţie şi scenă, iar Centrul va putea să-şi desfăşoare activitatea în acest sediu "patru-cinci ani de zile, fără nicio problemă", a precizat Kelemen.

"Pe termen lung, va trebui să găsim o clădire pentru Centrul Dansului, dar cum în Bucureşti nu există o astfel de clădire, povestea rămâne deschisă", a mai spus atunci ministrul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel