Așa au dispărut, astăzi, 3 miliarde de euro: Gigantul Siemens Energy s-a prăbușit pe bursă, la minime istorice, cu 40% - Reuters

România urmăreşte îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei şi climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 şi perspectiva pentru anul 2050 Foto ilustrativ pexels
România urmăreşte îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei şi climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 şi perspectiva pentru anul 2050 Foto ilustrativ pexels

Acțiunile Siemens Energy s-au dus în cap, la minime istorice. 

S-au șters, deodată, 3 miliarde de euro! 

Acțiunile Siemens Energy au scăzut joi cu aproape 40%, ștergând 3 miliarde de euro (3,16 miliarde de dolari) din valoarea sa de piață, după ce compania a declarat că este în discuții cu guvernul german despre garanțiile de stat, după eșecuri majore. 

Un purtător de cuvânt al ministerului german al Economiei a confirmat, de asemenea, discuțiile, calificându-le drept „apropiate și de încredere”. Acțiunile Siemens Energy au scăzut la cel mai mic nivel istoric, cu peste 39% la 10:55 GMT, ceea ce implică o pierdere de 3,3 miliarde de euro din valoarea de piață, arată Reuters. 

Situația vine în urma problemelor de calitate de la turbinele eoliene produse de divizia sa Siemens Gamesa, probleme care au atras furia acționarului de top și fostei companii-mamă, Siemens AG. Siemens Gamesa a înregistrat pierderi de miliarde.

Din cauza pierderilor, Siemens Energy se teme că va avea dificultăți să obțină garanții de la bănci și a abordat guvernul și Siemens pentru a obține un cadru de garanție, arată WirtschaftsWoche.  

 

Siemens Energy caută garanții de 15 mld. de euro

Săptămânalul a spus că Siemens Energy caută garanții de până la 15 miliarde de euro. Statul german și-ar asuma răspunderea pentru 80% dintr-o tranșă inițială de finanțare de 10 miliarde de euro, în timp ce băncile ar fi răspunzătoare pentru restul de 20%, arată WirtschaftsWoche.

Un purtător de cuvânt al Siemens AG, căruia, conform raportului, i se cere să garanteze o a doua tranșă din restul de 5 miliarde de euro, a refuzat să comenteze. Siemens rămâne un investitor-ancoră în Siemens Energy, păstrând un pachet de 25,1%.

Într-o declarație care confirmă discuțiile, Siemens Energy a mai spus că rezultatele sale financiare din 2023 sunt de așteptat să fie pe deplin în conformitate cu îndrumările anterioare și că Siemens Gamesa rezolvă problemele sale de calitate. Procesul de bugetare al Siemens Energy este încă în desfășurare și nicio decizie cu privire la bugetul pe 2024 sau vreo măsură de finanțare specifică nu a fost încă luată de către consiliul executiv, a spus acesta.

Cum se implică Guvernul de la Berlin

Surse guvernamentale din Berlin au refuzat să comenteze dimensiunea unui posibil pachet. Guvernul a fost gata să ajute Siemens Energy, în timp ce părțile interesate vor trebui să-și joace rolul, au spus aceștia.

Guvernul german dorește să sprijine industria pe fondul tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon, iar Comisia Europeană tocmai a lansat un plan de acțiune pentru a menține industria eoliană a Europei pe o poziție de lider la nivel mondial.

Revista Spiegel a citat surse apropiate companiei spunând că pierderile s-ar putea dovedi a fi mai mari. 

Managerii de top de la Siemens Gamesa, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene offshore, au fost înlocuiți fără a avea ca rezultat îmbunătățiri ale profitabilității.

La nivel global, compania operează 79 de locații, inclusiv birouri de vânzări și service, centre de cercetare și dezvoltare și 15 fabrici pentru a produce componente.

J.P. Morgan a spus într-o notă că tranziția energetică va necesita rate substanțial mai mari de investiții, ceea ce va aduce oportunități comerciale pentru Siemens Energy și pentru partenerii din sector.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel