Așa ceva nu s-a mai văzut! Ce a surprins telescopul Webb

foto: Freepik
foto: Freepik

Ceva extraordinar s-a întâmplat recent în spațiu!

Într-un sistem stelar îndepărtat, denumit Beta Pictoris, a avut loc un eveniment de-a dreptul remarcabil: ciocnirea a doi asteroizi giganți, care a generat o cantitate masivă de praf cosmic, potrivit Futurism. Situat la aproximativ 63 de ani-lumină de Pământ, acest sistem găzduiește doi giganți gazoși cunoscuți sub numele de Beta Pictoris b și Beta Pictoris c. Astronomul Christine Chen, de la Universitatea Johns Hopkins, a descoperit această coliziune analizând datele furnizate de Telescopul Spațial Spitzer.

Ce s-a văzut prin lentila Webb

Inițial, au fost surprinse imagini cu doi nori mari de praf compuși din silicați cristalini. Aceste particule sunt frecvente în stelele tinere și în corpuri cosmice similare Pământului. Recent, în 2023, Telescopul Spațial James Webb a observat că praful generat de coliziune a dispărut.

Chen este de părere că praful provine din coliziunea dintre doi asteroizi giganți. La cea de-a 244-a reuniune a Societății Astronomice Americane, Chen și-a prezentat cercetările asupra sistemului Beta Pictoris. Aceasta a subliniat importanța acestui sistem stelar, care are doar 20 de milioane de ani, în contrast cu cei 4,5 miliarde de ani ai sistemului nostru solar.

Kadin Worthen, doctorand la Johns Hopkins și coautor al studiului, a accentuat importanța înțelegerii proceselor de formare a planetelor și frecvența lor în univers. Cercetătorii încearcă să determine dacă sisteme similare Sistemului Solar sunt o raritate sau un fenomen comun în cosmos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel