Numărul acestor companii ajunse în imposibilitatea de a plăti dobânzile la creditele contractate a urcat la aproape 7.000 la nivel mondial, din care 2.000 doar în Statele Unite. Care este situația în România.
„În decurs un deceniu, numărul acestor firme-zombi a crescut cu aproape 30%”, se arată într-un studiu realizat de agenția Associated Press, ce subliniază că ”vorbim de companii aflate la un pas de prăbușire, de colaps, de dezastru”.
Problema este că aceste firme nu dispun de rezerve financiare în numerar, iar dobânda plătită pentru multe dintre împrumuturile lor este variabilă, nu fixă, astfel că actualele rate mai mari le complică situația.
Fenomenul este îngrijorător în special în Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Regatul Unit și Statele Unite. Țări în care și falimentele au atins cote record. Iar printre aceste companii „zombi”, unele sunt cunoscute, precum Line, JetBlue Airways, Wayfair, Telecom Italia dar și gigantul britanic de fotbal Manchester United.
130 de milioane de angajați
Mai rău, toate sectoarele sunt afectate de acest fenomen, de la utilități, la producători de alimente și companii de tehnologie. Pe listă intră spitalele private și casele pentru seniori, companii de imobiliare care zac cu spații de birouri pe jumătate goale în inima marilor orașe”. În caz de faliment și închidere definitivă, prejudiciul ar putea fi considerabil. „Companiile în cauză angajează cel puțin 130 de milioane de oameni în aproape 10 țări”, precizează alt studiu realizat pe această temă de Reuters.
Încercând să se salveze, companiile au recurs la diferite soluții. JetBlue, spre exemplu, a decis să cumpere propriile acțiuni în valoare de sute de milioane de dolari. Dar, pe măsură ce ratele dobânzilor au început să crească, iar profiturile să scadă, valoarea acțiunilor lor s-a prăbușit. Ca atare, JetBlue trebuie să plătească în continuare dobândă de 717 milioane de dolari. Alt exemplu este cel al familiei Glazer, care deține o mare parte din franciza de fotbal Manchester United din Premier League.
Ce spune BNR
În România, segmentul companiilor zombi a luat amploare după criza globală din 2007-2008. BNR a estimat impactul firmelor zombi în termeni de rată de creștere economică la -0,3 puncte procentuale pe an, în medie și la peste 10 miliarde euro în termeni nominali.
Dezvoltarea rapidă a segmentului companiilor zombi a afectat și sectorul financiar autohton, generând pierderi și limitând capacitatea acestuia de acordare de credite noi companiilor nefinanciare. BNR menționează, totodată, că aproape toate companiile zombi sunt în totalitate cu capital românesc (93 la sută dintre firme au peste 50 la sută capital românesc).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News