Longevitatea ține de mai multe aspecte, iar asupra unora dintre ele putem interveni prin alimentație.
”Se modifică microbiomul cu vârsta?” a întrebat-o prof. dr. Irinel Popescu pe prof. dr. Sanda Maria Crețoiu în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate”.
Conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară, dr. Sanda Maria Crețoiu a explicat rolul vital pe care-l are microbiomul intestinal (flora intestinală) în viața unui om și cum dezechilibrele lui pot duce la apariția multor boli cronice și grave.
În finalul emisiunii, aceasta a răspuns întrebării mai sus menționate, precizând că ”pe măsură ce îmbătrânim sau înaintăm în vârstă, numărul tulpinilor existente la nivelul microbiomului scade. Asta este, de fapt, descris în literatură ca una dintre cauzele îmbătrânirii. S-a dovedit că persoanele care au atins vârste de peste 100, 105 ani au microbiomul diferit față de al celorlalte persoane de vârste înaintate, în sensul că au o mare diversitate a tulpinii bacteriene existente. Paradoxal, la ei predomină potențialii patogeni”.
De asemenea, prof. dr. Crețoiu a mai spus că la aceste persoane contează și alimentația, aceasta fiind de tip mediteranean: ”Consumă alimente în cantitate redusă, de cele mai multe ori vegetale, consumând ocazional pește sau lactate. Predominant mănâncă legume și fructe”.
La remarca profesorului Irinel Popescu ”ar putea fi unul din secretele longevității”, Sanda Crețoiu a răspuns: ”Alături de o serie întreagă de alte mecanisme, precum restricția calorică, care este bine cunoscută că prelungește viața, pentru că declanșează autofagia la nivel celular. Cu cât mâncăm mai puțin după o anumită vârstă, este bine”. În același timp, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem nevoie de mai multă proteină, dar nu neapărat de natură animală, a punctat prof. dr. Crețoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu