Cazurile de cancer de piele se înmulţesc din ce în ce mai mult. Prin urmare, dermatologii insistă asupra importanței aplicării măsurilor preventive, cum ar fi protecția solară adecvată și monitorizarea bună a pielii.
Auto-examinare a pielii este o metodă importantă de diagnosticare a cancerului cât mai curând posibil. Trebuie să fim foarte atenţi, iar dacă observăm anumite modificări, trebuie să mergem imediat la medic.
Modificările pot consta atât în apariția unei noi leziuni, cât şi a modificării formei, mărimii sau culorii unei aluniţe existente.
Apariția leziunilor pe care le poate prezenta cancerele de piele este foarte variată. În cazul carcinoamelor, iese în evidenţă aspectul roşu al petei. Acestea se pot desprinde și sângera, pot fi noduli şi ulcere nevindecabile.
În cazul melanoamelor, caracteristicile leziunilor sunt cele mai des determinate de regula A, B, C, D, E.
A: Asimetrie
B: Muchii și vârfuri neregulate.
C: Culoare variată, nu omogenă. De exemplu: de la maro deschis la negru.
D: Diametrul mai mare de șase milimetri.
E: Evoluția. Modificarea aspectului în ceea ce privește dimensiunea, culoarea sau grosimea.
În cazul unor vătămări care prezintă oricare dintre aceste caracteristici, consultați dermatologul cât mai curând posibil.
Este indicat să vă explorați pielea o dată pe lună fără a uita nici o parte a corpului, inclusiv scalpul. Camera în care o faci trebuie să fie bine luminată și să aibă o temperatură potrivită care să vă permită să vă dezbrăcați. De asemenea, este necesar să aveți o oglindă pe toată lungimea, o oglindă de mână și un scaun.
Examinați-vă fața: priviți-vă nasul, buzele, gura și, de asemenea, în spatele urechilor
Cu ajutorul oglinzii frontale, examinaţi-vă pieptul, abdomenul, zona picioarelor şi pelviană, braţele şi antebraţele, mâinile.
Inspectați, de asemenea, fața și gâtul, partea din spate a coatelor și antebrațele, axile și sub sân.
Folosiţi oglinda de mână şi examinaţi partea din spate a corpului: gât inferior (fără a uita de urechi), umeri, fese si picioare.
Verificați-vă mâinile, palmele, spatele și, de asemenea, între degete.
Așezați-vă cu picioarele pe scaun și, cu oglinda de mână, priviți zona genitală și părțile laterale ale picioarelor până la glezne. Continuați să inspectați picioarele, degetele, spațiile dintre degete și unghiile.
Ca punct final al examinării, verificaţi scalpul.
Feriți-vă de soare. Arsurile solare sunt cauza principală a cancerului de piele
Nu uitați niciodată că pielea are memorie și că arsurile solare sunt leziuni agresive care, în mod repetat și pe termen lung (20-30 ani), pot duce la cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu