Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a comentat, în exclusivitate pentru DC News, eliminarea lui Mohsen Fakhrizadeh în contextul acordului nuclear iranian din 2015 și noii administrații de la Casa Albă. Iată ce consideră acesta.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit despre eliminarea lui Mohsen Fakhrizadeh și despre rolul pe care noua administrație Biden îl va avea în gestionarea relațiilor din Orientul Mijlociu. Iată ce a spus acesta:
„Este un important semnal referitor la faptul că următoarea administrație Biden nu trebuie să se reangajeze în acordul nuclear iranian din 2015. Indiferent dacă va fi o pierdere a Europei, în special a Uniunii Europene, a Germaniei dar în special a Franței. Franța a avut și are în continuare tot interesul economic în regiune. Încă o dată se arată faptul că SUA nu trebuie să se reangajeze în acest acord cu Iranul.
Chiar săptămâna trecută am avut acea întâlnire, acea trilaterală din Arabia Saudită. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, împreună cu liderul de facto din Regatul Saudit, prințul moștenitor Mohammed bin Salman și cu secretarul de Stat din SUA, Mike Pompeo. Chiar dacă administrația Trump este pe ultima sută de metri, ea acționează foarte puternic, vedem acest lucru.
Am avut acele normalizări de relații ale Israelului cu Sudanul, cu Bahrainul și cu Emiratele Arabe Unite. Acum vedem acea trilaterală unde, mai mult ca sigur, a fost o discuție privitoare la această operațiune. De asemenea, este sigur faptul că viitoarea administrație Biden nu se va reangaja în acordul nuclear din 2015. Chiar dacă Biden era vicepreședinte și în perioada lui, administrația Obama a negociat acel acord, acum e vorba de altceva“, e de părere Vlășceanu.
În urmă cu două zile, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a adresat un mesaj încurajator privitor la relația cu Statele Unite ale Americii. Acesta se arăta încrezător la revenirea Statelor Unite ale Americii la acordul nuclear din 2015 (mai multe detalii AICI).
„Rouhani era încrezător pentru că e vorba de un joc politic intern. Rouhani e într-o zonă mai moderată, nu este atât de hard-core pe ideea conservatoare din jurul ayatollahului. El încearcă să se prepoziționeze ca viitor urmaș în funcția de lider suprem. În momentul în care a avut acordul semnat, în 2015-2016, el a făcut un tur prin Europa, astfel încât să își angajeze banii blocați de pe piețe în tot felul de achiziții și programe economice bilaterale.
Acum, având în vedere că au fost reimpuse sancțiunile de către administrația Trump, nimeni nu mai face business cu Iranul. E un joc în politica internă de la Teheran“, a conchis Andrei Vlășceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu