EXCLUSIV  Ascensiunea Chinei. Geoană anunță o schimbare de discurs: Acest echilibru va domina următoarea parte a secolului 21 / Șansă pentru România / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Geoană a vorbit despre ascensiunea economică și miliară a Chinei și configurația de putere mondială din secolul XXI.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre ascensiunea Republicii Populare Chineze și competiția cu Statele Unite ale Americii:

„Ar trebui să ne îngrijoreze ascensiunea aceasta a Chinei?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Este un fapt și este evident că noi nu dorim o relație de confruntare cu China, nu acesta este interesul. Vorbim tot mai mult, în loc de decoupling (decuplarea) economică și strategică de China, de derisking (eliminarea riscurilor), de a limita zona de risc în relația de super dependență față de China în anumite zone.

Cred că vizita pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, o va avea la Beijing în următoarea perioadă va clarifica o manieră de concurență acerbă - va fi concurență, China e o superputere care vrea să ajungă la vârf și are un model de putere pe care vrea să-l impună la nivel mondial - dar relațiile economice, politice, lupta împotriva schimbărilor climatice etc. vor fi constructive.

Acest echilibru între competiție și prudență va domina probabil următoarea parte a secolului XXI“, a spus Geoană.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Recomandarea lui Mircea Geoană pentru români / video

Șansa României în viziunea lui Mircea Geoană

În opinia secretarului general adjunct al NATO, România are o șansă unică de a profita de noua arhitectură geostrategică ce se configurează la nivel mondial.

„România ar putea să profite în aceste lanțuri de valoare care se reconfigurează, în industrii cheie, în ceea ce americanii numesc friendly reshoring, adică readucerea pe teren aliat sau prieten - iar România este un prieten și un aliat - a unor tehnologii de ultimă generație, ar putea să reprezinte un element pozitiv. Cred că subiectul relației cu China la nivel global va rămâne unul important.

La Vilnius vom avea pentru a doua oară plăcerea să avem liderii Australiei, Japoniei, Coreei de Sud și Noii Zeelande, partenerii noștri foarte apropiați din zona Indo-Pacifică, iar acest lucru arată că și NATO este activ și interesat de a avea o înțelegere globală“, a punctat Mircea Geoană.

„Pentru noi este esențial acest parteneriat strategic semnat în martie cu Japonia. Și cultural este important, nu doar economic“, a mai spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Geoană: România e o putere regională / Chirieac: Nu e mult spus? / „Ar putea fi chiar o putere multi-regională“

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel