Ascultarea celei mai relaxante melodii din lume, înainte de o intervenție chirurgicală, poate să calmeze nervii pacienților la fel de mult precum un medicament, spun cercetătorii din Statele Unite.
O melodie, scrisă în mod specific pentru a reduce anxietatea, tensiunea arterială și ritmul cardiac, a avut rezultate foarte bune ca sedativ într-un studiu efectuat pe 157 de persoane. Cu toate acestea, pacienții au spus că ar fi preferat să-și aleagă singuri melodia preferată.
Pacienții supuși testului au primit Midazolam, un sedativ puternic, sau li s-a ”administrat” melodia "Weightless" a formației britanice Marconi Union, trei minute, timp în care un anestezic a fost injectat pentru a dormi o parte a corpului. Piesa a fost compusă pentru a reduce anxietatea. Aranjamentul atent al armoniilor și ritmului contribuie la reducerea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a nivelului de stres, scrie BBC MUNDO.
Anxietatea pacienților care au primit Midazolam a fost redusă la același nivel ca în cazul pacienților care au ascultat melodia "Weightless". Senzația de anxietate înainte de intervenția chirurgicală poate afecta recuperarea postoperatorie din cauza hormonilor de stres care apar în organism.
Medicamentele care reduc anxietatea pot avea efecte secundare și trebuie să fie monitorizate în mod constant de medici, au spus experții de la Universitatea din Pennsylvania. Muzica medicală, pe de altă parte, este "practic inofensivă și economică", notează sursa citată.
De-a lungul anilor, muzica a fost un instrument de neprețuit pentru medicină.
Aceasta a fost utilizată în timpul operațiilor pe creier, la anumiți pacienți, precum Musa Manzini și Anna Marie Whitlock Henry, pentru a monitoriza funcția creierului.
Musa Manzini, un muzician, a cântat la chitară în timpul unei operaţii de şase ore, pentru eliminarea unei tumori pe creier, cu care se confrunta. Musa Manzini, care a câştigat premii în Africa de Sud, şi-a demonstrat abilităţile muzicale chiar în timpul operaţiei, astfel încât chirurgii au reuşit să îi păstreze talentul. Dr. Enicker, care a condus operaţia, împreună cu Dr. Rohen Harrichandparsad, l-au încurajat pe Manzini să accepte procedura, deşi rară, pentru a-i putea fi monitorizate mişcările degetelor. Acest lucru a permis medicilor să evite deteriorarea zonei creierului care controlează mişcările voluntare, cunoscute sub numele de cortexul motor, ceea ce poate duce la probleme de vorbire şi chiar paralizie.
În altă ordine de idei, muzica de terapie a ajutat copiii cu autism. De asemenea, servește pentru a îmbunătăți memoria și calitatea vieții persoanelor în vârstă care suferă de demență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News