Parlamentul de la Londra a adoptat o lege care oferă puteri de supraveghere foarte extinse poliţiei şi serviciilor britanice de informaţii. Legea a atras o mulțime de critici.
Publicitate
Cel mai mare opozant este Edward Snowden, avertizorul de integritate american care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Odată cu votul favorabil al Camerei Lorzilor în această săptămână, după cel al membrilor Camerei Comunelor, acest proiect de lege lansat de Theresa May în martie, în timp ce încă era ministru de interne, nu mai aşteaptă decât sigiliul regal pentru a intra în aplicare.
"Marea Britanie tocmai a votat legea de supraveghere cea mai extremă din istoria democraţiilor occidentale", "mergând mai departe ca numeroase tiranii", a denunţat pe contul său de Twitter Eward Snowden, fost angajat al Agenţiei de securitate naţională a SUA (NSA) care a dezvăluit în 2013 modul în care aceasta supraveghează comunicaţiile din lumea întreagă.
Proiectul de lege "privind competenţele de investigare" depus de Theresa May când încă nu era prim-ministru, înainte de votul favorabil la referendumul asupra Brexitului, oferă o bază legală supravegherii calculatoarelor sau telefoanelor mobile, fixând, totuşi, câteva măsuri de siguranţă, ca obligaţia de a obţine unda verde din partea unui judecător pentru a pune sub ascultare o linie telefonică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu