Labirint subteran, săpat acum aproape 2.000 de ani, descoperit în Israel. Ce plănuiau evreii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Arheologii din nordul Israelului au descoperit o imensă ascunzătoare subterană formată din tuneluri înguste și încăperi mai mari, săpate de sătenii evrei în urmă cu aproape 2.000 de ani.

Labirintul este o dovadă, au spus experții, că evreii de la nord până pe dealurile din Galileea, unde se crede că a predicat Iisus, se pregăteau pentru legiunile romane care înăbușeau revoltele mai aproape de Ierusalim, scrie Reuters.

Ei au săpat o ascunzătoare care șerpuiește la cel puțin 100 de metri sub satul lor, a declarat Yinon Shivtiel, istoric la Colegiul Academic Zefat, specializat în peșteri. Vizuinele înguste, prea strâmte pentru un legionar înarmat, se întind între spații mai mari, unde există loc pentru a sta în picioare, a aduna și a depozita bunuri prețioase. Sistemul de peșteri a fost conceput pentru a salva familii întregi.

În timpul săpăturilor, echipa a găsit un inel de bronz care s-ar potrivi pe degetul unui copil.

"Am fost uimiți"

În Țara Sfântă au avut loc două revolte nefericite împotriva romanilor în acea perioadă. Prima a culminat cu distrugerea celui de-al doilea Templu din Ierusalim în anul 70. Câteva decenii mai târziu, faimosul lider Bar Kokhba a condus o revoltă care a fost, de asemenea, înfrântă. Ascunzători similare din acea perioadă au fost găsite la poalele Ierusalimului, împreună cu dovezi ale unor sate distruse.

Dar aceasta a fost prima ascunzătoare din epoca Bar Kokhba de o asemenea anvergură care a fost descoperită mult mai la nord, într-un loc numit Huqoq. Nu existau semne de distrugere, a spus Shivtiel, sugerând că luptele nu au ajuns în zonă.

"Am fost uimiți să vedem cât de mare este acest complex", a declarat Uri Berger, de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, fluturând o mică lamă de fier care a fost găsită îngropată în ascunzătoare și care datează din jurul perioadei Bar Kokhba.

Munca lor nu s-a terminat încă, a spus el. Mai sunt încă mai multe vizuini care trebuie curățate de pământ, a spus el, și poate, mai multe artefacte care oferă o privire asupra vieții din Țara Sfântă de acum 2.000 de ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel