Aselenizare Chang'e 4. NASA a monitorizat evenimentul

NASA şi China au recunoscut că au colaborat în cadrul unor programe spaţiale care vizează Luna.

Agenţia spaţială americană şi cea chineză comunică între ele şi îşi coordonează anumite acţiuni, a confirmat vineri NASA, care trebuie să opereze într-un cadru legal foarte strict, impus de Congresul de la Washington, pentru a nu permite transferul de tehnologie spre China, informează AFP. Coordonatorul activităţilor ştiinţifice de la NASA, Thomas Zurbuchen, a declarat vineri pe Twitter că NASA 's-a aflat în discuţii cu China' pentru ca un satelit american să monitorizeze coborârea modulului de aselenizare din misiunea chineză Chang'e 4, pe 3 ianuarie, pe faţa nevăzută a Lunii.

Este exact ceea ce anunţase luni şi Wu Yanhua, directorul adjunct al programului chinez de explorare lunară. El a explicat într-o conferinţă de presă că ţara lui a furnizat în avans specialiştilor de la NASA latitudinea, longitudinea şi orarul prevăzute pentru aselenizarea sondei, în speranţa că satelitul american, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), să poată să observe acel eveniment istoric. La rândul ei, NASA a furnizat Chinei orbita prevăzută a satelitului LRO. În cele din urmă, satelitul american nu a putut să ajungă în locul ideal în momentul aselenizării.

Citește și: Faţa nevăzută a Lunii. Reușita Chinei: prima aselenizare

Într-un comunicat, agenţia spaţială americană a furnizat mai multe detalii despre aceste schimburi de informaţii. NASA a explicat că este în interesul ei să observe norul de praf provocat de impactul acelei aselenizări, cu ajutorul instrumentului LAMP, aflat la bordul satelitului LRO. 'Din diverse motive, NASA nu a putut să ajusteze orbita lui LRO pentru ca acesta să se găsească în poziţia optimală pentru a observa aselenizarea, dar NASA este încă interesată de posibilitatea de a detecta norul mult timp după aselenizare', a precizat agenţia americană. Acest tip de observaţii va fi util pentru viitoarele misiuni americane pe Lună, în contextul în care americanii vor să trimită pe satelitul natural al Terrei mai multe sonde şi, mai târziu, echipaje de astronauţi.

Cooperare spaţială cu China, interzisă

Satelitul american LRO va trece deasupra sitului asolizării modulului chinezesc din misiunea Chang'e 4 pe data de 31 ianuarie, a dezvăluit NASA. Satelitul american va fotografia acel sit, aşa cum a procedat şi în cazul misiunii Chang'e 3 în 2013. 'NASA şi CNSA (agenţia spaţială chineză) au căzut de acord pentru ca orice descoperire importantă ce rezultă din această coordonare să fie făcută publică în rândul comunităţii ştiinţifice mondiale' cu ocazia unei conferinţe ştiinţifice a Comitetului Naţiunilor Unite pentru utilizarea pacifistă a spaţiului extra-atmosferic, organizată la Viena între 11 şi 22 februarie.

Din 2011, legea americană interzice orice cooperare spaţială cu China ce ar risca să genereze 'un transfer de tehnologii, date sau orice fel de informaţii ce au implicaţii pentru securitatea naţională sau economică'. Excepţii sunt posibile, însă NASA trebuie să furnizeze Congresului şi FBI-ului o certificare în care să explice motivele pentru care o astfel de colaborare nu prezintă niciunul dintre acele riscuri. Potrivit comunicatului publicat de NASA, cooperarea cu China se realizează cu respectarea 'directivelor administraţiei şi Congresului' şi este 'transparentă şi reciproc benefică'.

Citește și: China, experiment încheiat pe Lună: A murit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel