”Bine ați venit pe Lună. Salt uriaș înainte pentru întreaga omenire”. Prima navă privată a ajuns pe Lună: SUA, întoarcere după mai mult de jumătate de secol

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Modulul de aterizare Odysseus a aterizat cu succes, după o coborâre "cu unghiile încleștate", în urma căreia prima navă privată a ajuns pe suprafața Lunii.

Publicitate

De asemenea, modulul de aterizare al Intuitive Machines este primul modul de aterizare din SUA care ajunge cu succes pe Lună în mai bine de 50 de ani, de la ultimul program Apollo al NASA, în 1972, pe vremea Războiului Rece.

În sala de control de la Houston s-au auzit aplauze și urale, deoarece succesul aterizării a fost confirmat după câteva minute tensionate.

"Știu că a fost o luptă încleștată, dar suntem la suprafață și transmitem. Bine ați venit pe Lună", a declarat directorul general al Intuitive Machines, Steve Altemus.

Modulul de aterizare, cu o înălțime de 4,5 metri și șase picioare, din fibră de carbon și titan, a coborât de pe o orbită care a trecut pe lângă Lună și s-a ghidat singur spre suprafață, căutând un loc relativ plat printre stânci și cratere pentru a ateriza lângă polul sud.

Echipa a fost nevoită să aștepte mult peste ora de aterizare preconizată pentru confirmarea existenței unui semnal înainte de a sărbători.

Odysseus a fost lansat la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral, Florida, săptămâna trecută.

Ultima dată când o navă americană a efectuat o coborâre similară a fost în 1972, când la bordul navei Apollo 17 se aflau Gene Cernan și Harrison Schmitt, cei doi rămânând ultimii oameni care au pășit pe Lună.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a calificat misiunea drept un "triumf" și un "salt uriaș înainte pentru întreaga omenire".

Într-o declarație televizată după aterizarea cu succes, acesta a spus: "Astăzi, pentru prima dată în mai mult de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună".

"Felicitări tuturor celor implicați în această mare și îndrăzneață misiune, precum Intuitive Machines, SpaceX și NASA"

"Pentru prima dată în istoria omenirii, o companie americană a lansat și a condus călătoria până acolo. Astăzi este o zi care arată puterea și promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA", a mai completat Bill Nelson.

"Felicitări tuturor celor implicați în această mare și îndrăzneață misiune, precum Intuitive Machines, SpaceX și NASA. Ce triumf - Odysseus (Odiseu) a cucerit Luna. Această ispravă reprezintă un salt uriaș înainte pentru întreaga umanitate. Rămâneți pe fază", a afirmat Nelson.

NASA este principalul sponsor al misiunii, plătind 118 milioane de dolari pentru a pune la bordul navei experimentele sale, ca parte a unui program care ar putea duce la întoarcerea astronauților pe Lună în decursul acestui deceniu.

Agenția spațială are ambiția de a face din călătoriile pe Lună un eveniment mai regulat și, în cele din urmă, de a construi o bază pe Lună.

Odysseus transportă, de asemenea, alte șase încărcături utile de la companii comerciale.

Aceasta a aterizat mai aproape de polul sud al Lunii decât orice altă navă.

Regiunea are mult mai multe cratere, stânci și bolovani decât ecuatorul, unde au avut loc aselenizările Apollo în anii '60 și '70.

Oamenii de știință speră să găsească straturi de gheață, sau poate permafrost de tip arctic, din care să poată crea hidratare pentru astronauți - ceea ce le-ar permite acestora să rămână pentru misiuni prelungite.

Propunerea celor de la Intuitive Machines este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de aterizare ale unor țări și ale unor întreprinderi private care doresc să exploreze Luna și, dacă este posibil, să profite de ea.

Japonia a efectuat o aterizare luna trecută, alăturându-se astfel SUA, Rusiei, Chinei și Indiei în clubul țărilor care au vizitat suprafața, conform Sky News.

CITEȘTE ȘI:

Prima aselenizare americană după 1972 va avea loc astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel