Asexualitate: Suntem din ce în ce mai mulţumiţi fără sex

Reprezintă 5% din populația mondială și se denumesc asexuali. Sunt femei și bărbați sănătoși din toate punctele de vedere, dar fără vreun interes pentru sex.

Exact cum se întâmpla cu un curent gay activist care apărea în anii 70, un grup de asexuali s-au organizat pentru a face cunoscut lumii faptul că sunt sănătoși și mulțumiți fără vreun pic de sex.

Fenomenul a început să prindă putere în 2001, în SUA, și s-a extins cu ajutorul forumurilor virtuale ca AVEN (Asexual Visibility and Education Network), o platformă de educare și informare despre mișcarea asexuală cu scopul de a face cunoscut acest fenomen. De asemenea, se dorește recunoașterea asexualilor ca o orientare sexuală la fel de validă ca heterosexualitatea sau homosexualitatea.

Sunt deja prezenți în Italia, China, Japonia, Canada și Spania, unde există un forum și o rețea socială pentru a împărți experiențe. Este vorba despre persoane care nu au simțit niciodată sau nu simt atracție sexuală atunci când se uitau la cea mai frumoasă sau cel mai frumos din clasă, care nu simt nevoia să aibă un partener sau o parteneră, dar care au prieteni și nu au nicio problemă de socializare. Nu se simt traumatizați, ci se declar satisfăcuți cu viața lor. Psihologii spun că este posibil ca asexualitatea poate să aibă ca origine experiențe neplăcute anterioare sau lipsa relațiilor sexuale.

Eros Show 2011, la Sala Polivalentă – GALERIE FOTO

Din punctul de vedere al sexologiei, asexualitatea este abstinență. Încă de când ne naștem suntem ființe sexuate și simțim mai intens sau mai puțin intens dorință sexuală. Dorința poate să dispară din motive personale, idologice, religioase. Dar nu din motive fizice. Mai mult, se consideră că organul sexual prin excelență este creierul, ceea ce înseamnă că dacă acesta decide să se abțină, se poate ajunge la pierderea dorinței.

Pentru AVEN, asexualitatea nu este o decizie ca celibatariatul, ci o lipsă a chefului pentru sex. Unii specialiști susțin că asexualii pot trăi liniștiți fără relații sexuale. Nu au probleme psihologice, ci pur și simplu nu sunt atrași de sex. Alții consideră că este important să se distingă între numeroasele dimensiuni ale asexualității, incluzând abstinența religioasă, ascetismul sau disfuncțiile sexuale. Dar asexualii care nu simt nicio dorință secuală sunt indivizi care merită să fie recunoscuți ca atare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel