Aşezare mayaşă cu piramide şi altare, descoperită într-o junglă din Mexic

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un vechi oraș mayaș a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului. Se crede că acesta era un centru important în urmă cu peste o mie de ani.

În orașul numit Ocomtun, care înseamnă "coloană de piatră" în vechea limbă mayașă, se mai găsesc şi acum clădiri mari, asemănătoare unor piramide, coloane de piatră, trei piețe cu „clădiri impunătoare” și alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a precizat institutul INAH, conform ABC News.

Se crede că Ocomtun, care se află în situl arheologic Balamku din Peninsula Yucatan, ar fi fost un centru important în regiune în perioada 250 – 1000 d.Hr. Ar fi funcţionat, printre altele, şi ca o piaţă, un loc de troc pentru localnici dar şi o zonă de întâlnire pentru toţi cei de la marginea ţinutului.

Cartografiere aeriană cu laser

Ruinele orașului au fost descoperite cu ajutorul tehnologiei de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR) într-o zonă rămasă în mare parte neexplorată, a anunțat Institutul de Antropologie (INAH).

Ocomtun are un sit central - care e şi zona principală de acces, situată pe un teren înalt şi împrejmuită de zone umede extinse. Structurile găsite pe teritoriul acestuia seamănă foarte bine cu piramidele egiptene. Au până la 15 metri înălțime şi încă sunt bine conservate, spune arheologul Ivan Sprajc, potrivit South China Morning Post.

Au fost găsite, de asemenea, altare nu departe de râul La Riguena, care ar fi putut fi servi unor ritualuri comunitare.

Este posibil ca situl să fi intrat în declin în jurul anilor 800 – 1000 d.Hr., e de părere cercetătorul, adăugând că acest lucru reflectă probabil „schimbările ideologice și demografice” care au dus la prăbușirea societăților mayașe din acea regiune.

Civilizaţia mayașă a fost una dintre cele mai mari civilizații din istoria omenirii. În același timp, a fost și una dintre cele mai importante culturi indigene din America Centrală înainte de cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, regiune cunoscută sub numele de Mezoamerica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel