Jurnalistul Vâl Vâlcu a vorbit despre problema viiturilor care, în aceste zile, au distrus zeci de așezări de pe tot cuprinsul României.
Invitat la Realitatea Plus, la emisiunea 100% cu Laurențiu Botin, jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre viiturile care, în urma precipitațiilor abundente din aceste zile, au distrus zeci de așezări din România:
„Băsescu s-a dus la podul de la Mărăcineni. În loc să fie un contract de muncă cu muncitorii ăia, să sfârâie pământul sub ei, trebuia să se ducă președintele.“
Monica Tatoiu: „Problema e următoarea. Au zis meteorologii că și în august, în acele zone, vor fi aceleași probleme. Eu am învățat în management că atunci când e o problemă trebuie să ai strategie.“
Val Vâlcu: „Ați spus că România s-a opus planului cu pădurile. Fals! România nici măcar nu s-a opus. Acum, la fel, că au zis meteorologii că va fi. Nu au cum să zică meteorologii că vor fi 240 de litri pe metru pătrat niciunde. Hai doamnă, lăsați, încă nu putem stăpâni vremea.
Să urce pe deal, să urce casele pe deal, asta e unica soluție.“
Monica Tatoiu: „Am văzut în alte țări, casele se fac pe niște piloni, ca să se poate să ...“
Val Vâlcu: „De aceea nu s-a făcut autostradă pe Valea Prahovei. Când vine apa cu putere, vă dați seama... . Eu zic să ne mai gândim dacă facem ziduri de câțiva metri lățime. De ce să dăm 20 de miliarde ca să facem ziduri? Nu a venit apa peste oameni, oamenii s-au dus lângă apă“.
De asemenea, în cadrul aceleiași dezbateri, jurnalistul Val Vâlcu a mai punctat: „A mai fost discuția asta și când s-a revărsat Dunărea. Eu nu doresc să tragem Dunărea la conductă, să punem acele conducte care sugrumă râurile de munte și le trag în niște micro-hidrocentrale în general oprite după ce s-au luat fondurile de mediu și, de exemplu, să aibă asigurare toate aceste case.
Tânărul de la oraș nu primește nimic de la Guvern sau primește niște vrăjeli cu prima casă, dreptul de a lua credit cu 5% dobândă, cea mai mare din Europa. Unul care are un necaz, la fel. Iertați-mă, ar trebui ca și zona rurală să intre în capitalism. Îmi pare rău că le-au murit animalele, dar acele animale puteau să fie asigurate?“, a întrebat, la Realitatea Plus, Val Vâlcu.
Cantitatea mare de precipitații, în unele locuri de peste 100 de litri pe metru pătrat, a cauzat viituri puternice în nordul județului Argeș.
„În bazinul hidrografic Argeș-Vedea au căzut precipitații însemnate cantitativ, care au totalizat în unele zone peste 50 de litri pe metrul pătrat. În partea de nord a județului Argeș (amonte acumulare Râușor pe Râul Târgului și aval acumulare Pecineagu pe râul Dâmbovița), precipitațiile ce au depășit 100 l/mp. Tot pe râul Dâmbovița, la stația hidrometrică Malu cu Flori au fost înregistrate precipitații de 87 l/mp. Din cauza acestor cantități de apă, căzute în timp scurt s-au format viituri care au afectat mai multe zone.
Debitul râului Râul Târgului (amonte baraj Râușor) la SH Voina este de 25,9 mc/s cu tendință de creștere. Lacul de acumulare Râușor este exploatat conform Regulamentului de exploatare, nefiind probleme, dar este afectată apărarea de mal drept a râului Târgului (din administrarea ABA Argeș Vedea), aval de SH Voina. Primăria comunei Lerești a comunicat că va interveni cu un buldoexcavator în zona afectată, pentru protejarea drumului județean. A fost solicitat sprijinul IJSU Argeș pentru avertizarea și evacuarea turiștilor aflați cu corturile în zona Voina.
Din cauza viiturii de pe râul Dâmbovița drumul spre barajul Pecineagu (din administrarea ABA Argeș Vedea) a fost rupt pe versantul drept. O parte a personalului de tură al barajului a rămas izolat la circa 4 km aval. S-a solicitat sprijin la SVSU Rucăr și IJSU Argeș pentru transportarea personalului la barajul Pecineagu. În zonă a ajuns un buldozer al ABA Argeș Vedea care, va încerca să reabiliteze porțiunile de drum afectate.
Toate echipele de intervenție ale ABA Argeș-Vedea sunt pe teren și acționează în zonele afectate.“, a transmis ABA Argeș-Vedea (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu