Fără să știe, mulți dintre români își pierd calitatea de asigurat peste noapte, deși plătesc regulat CAS. Nu este vorba despre un moft al lui Laurențiu Duță, șeful CNAS, ci despre un soft. Sistemul informatic al Asigurărilor de Sănătate, pe care s-au cheltuit sume astronomice, are din nou probleme. Medicii de familie au constatat dese întreruperi ale SIUI, cauzate de lipsa unor filtre ale softului, care trebuia să funcţioneze perfect începând cu 1 ianuarie 2011. Medicii se confruntă cu respingerea asiguraţilor de către Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii a Medicilor de Familie.
Pacienţii îşi pierd frecvent calitatea de asigurat, pentru că protocoalele între Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi camerele de muncă, inspectoratele şcolare, casele de pensii operează tardiv datele, susține Rodica Tănăsescu. "Acest lucru afectează nu numai pacienţii, dar şi medicul, pentru că suntem culpabilizaţi, nu ni se plătesc serviciile medicale şi suntem sancţionaţi. S-a întâmplat frecvent să nu fie plătite consultaţiile din cauza sistemului informatic", a afirmat ea.
Prin ţară raportarea în SIUI este tot cu probleme. Unele Case Judeţene de Asigurări ori n-au vrut să primească fişierele de raportare, ori le-au anulat după ce s-a mai modificat programul şi încă nu le-au cerut din nou. Există cazuri în care Casa de Asigurări a refuză să primească facturile pentru că li se pare că softul n-a calculat bine sumele.
Aici se vede de câte ori şi mai ales când s-a actualizat aplicaţia de raportare în SIUI pentru medicii de familie: click aici.
Astfel, se poate observa că abia pe 19 iulie s-au făcut corecturile conform modificărilor legislative pe 2011. Asta în condiţiile în care modificările legislative au apărut în Monitorul Oficial pe 2 iunie, şi apoi s-au mai modificat 2 articole mici pe 16 iunie. Şi în condiţiile în care medicii trebuiau să aibă posibilitatea să introducă datele în aplicaţie dinainte de 1 iulie, ca la 1 iulie începea raportarea.
Altă dată de interes este 8 iulie, când ar fi trebuit să se termine raportarea în ţară sau 15 iulie pentru Bucureşti (unde sunt mai mulţi medici şi durează mai mult). Pe 20 iulie trebuiau să înceapă să se vireze banii în conturile cabinetelor.
Situaţia nu e aşa doar la medicii de familie, la spitale ultima actualizare era 26 iulie: click aici.
Forum-urile s-au umplut de discuţii şi de plângeri legate de sistemul informatic, însă nimeni nu pare că are vreo soluţie sau vreun sfat.
Contractul pentru realizarea sistemului informatic din sistemul asigurărilor de sănătate a crescut prin metoda adiţionalelor. Contractul iniţial de 74 de milioane de euro, semnat de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate cu SIVECO şi HP a crescut în timp cu 33%, ajungând la 104 milioane de euro. SIUI se derulează deja de 10 ani, timp în care din cele peste 70 de module niciunul nu funcționează corespunzător, iar cele două firme au primit deja două treimi din bani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News