Asigurarea obligatorie a locuințelor reținută din cuantumul sumelor cuvenite ca ajutor social în baza Legii privind venitul minim garantat

1casa235-IRENA
1casa235-IRENA
Alegeri prezidentiale 2024

Celor peste 270.000 de beneficiari ai Legii privind venitul minim garantat li se vor deduce din suma cuvenită ca ajutor social contravaloare primelor de asigurare a locuințelor, conform anexei legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor.

Guvernanții și specialiștii FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene trebuie să țină cont că, în conformitate cu datele Eurostat, 43% din populația României se află în risc de excluziune sau sărăcie, adică 9,1 milioane de români se confruntă cu sărăcia, excluziunea de pe piața muncii sau ramân în risc de sărăcie și după ce primesc ajutoare/prestații sociale, se arată într-un comunicat al  Ligii Asociaților de Proprietari Habitat.

Conform anexei Legii 416 din 18. 07. 2001, privind venitul minim garantat, la articolul 262 (1), se specifică: Începând cu anul 2011, prima obligatorie pentru asigurarea locuinței în condițile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecăilor de teren sau inundațiilor, în cazul beneficiarilor de ajutor social, se plătește de către Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

(2) Prima obligatorie se asigură din ajutorul social cuvenit, stabilit prin dispoziție a primarului.

(3) Procedura de plată a primei obligatorii se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.

___________

Art. 262. a fost introdus prin punctul 20. din Legea nr. 276/2010 care trebuia intrat în vigoare  începând cu 01.01.2011.

Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hot?rârea Guvernului nr.50/2011

(6) Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social.

(7) În situația în care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, atunci deducerea se reportează și asupra drepturilor ulterioare, până la concurența valorii integrale a primei de asigurare.

(8) În situația în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social are obligația de a achita diferența rămasă în termen de maximum 3 luni de la încetarea dreptului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel