Medicii sunt obligați să încheie asigurări de malpraxis, iar firmele de asigurări refuză să acopere riscul de daune morale, dând doar daune materiale în condițiile în care principala despăgubire este de daune morale, medicii fiind astfel vulnerabili.
"Problema cred că e la încheierea acelei polițe de malpraxis. Probabil că medicii nu sunt foarte atenți sau nu au avocați foarte buni pentru a încheia o poliță de asigurare și să fie acoperiți prin acea poliță pentru absolut tot. Așa înțeleg eu, așa se procedează în alte țări. Să zicem că e o scăpare", a spus președintele CNAS.
Vasile Ciurchea a spus că poate fi schimbat registrul, că poate spune că de mâine Casa gestionează asigurările de malpraxis: "Vă dați seama ce critici ne-am atrage? (...) N-aș avra nicio problemă să stabilesc și această poliță de malpraxis și aș ține cont ca unitatea sanitară să fie protejată, medicul să fie protejat, toată echipa medicală, pentru că nu în toate cazurile este greșeala unei persoane".
Întrebat de ce nu inițiază în Parlament un contract-cadru care să fie semnat de toți medicii și companiile de asigurări, președintele CNAS a răspuns: "În principal, de teama criticilor. Mi-aș asuma această chestie, de a stabili un contract de malpraxis care să fie acoperitor pentru tot ce înseamnă actul medical în totalitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News