Putem asemăna asigurările sociale de stat cu "un fel RCA în sănătate", iar asigurările private cu "un fel de CASCO"? Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a răspuns la această întrebare în cadrul conferinței "Quo Vadis 2022!" - Ediția a IV-a, Asigurările private de sănătate-soluție pentru finanțarea sănătății.
Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost întrebat joi, la Conferinţa "Quo Vadis 2022!", organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group, dacă "putem asemăna contribuția la asigurările sociale de sănătate obligatorii, pentru toți care au o sursă de venit, cu un fel de RCA în sănătate", iar asigurarea privată să fie "un fel de CASCO".
"Comparația pe care dumneavoastră ați lansat-o este și interesantă, dar în același timp și incitantă.", i-a răspuns Cristian Roșu jurnalistului Val Vâlcu. Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a declarat apoi că "putem să încercăm să facem și această comparație, această paralelă."
"Dacă putem aprecia asigurările sociale de stat ca RCA, haideți să încercăm să ne gândim că acest CASCO al asigurărilor de sănătate, care sunt asigurările private de sănătate, poate să constituie o asigurare complexă. Un fel de CASCO + RCA. În felul acesta, poate să dea o dimensiune completă și complexă întregului pachet de asigurare.
El este foarte firav în momentul acesta în România. Avem o creștere de aproape 200% în procente, dar în valoare absolută, sumele sunt insignifiante la nivel de piață. Și nu numai la nivel de piață, ci și la nivel de putere, de acoperire a populației acestei țări. Indemnizațiile brute plătite în anul trecut pe asigurările de sănătate au fost aproximativ 60 de milioane de euro.", a explicat apoi Cristian Roșu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, la DC News TV.
În continuare, Cristian Roșu a lansat o întrebare: "Dacă acești 60 de milioane de euro s-ar fi dus în sistemul public de sănătate, să ajute la finanțarea sau la completarea finanțării care vine din partea Casei Naționalei de Asigurări?"
"Sunt bani, sunt puțini, dar sunt! Și cum apetitul pe care îl sesizăm de câțiva ani prin procentele de creștere se menține în continuare în același trend, putem să facem o prognoză pentru anii care urmează. Putem să avem în vedere că vor fi sute de milioane de euro care vor intra în jocul economic și comercial al sistemului de sănătate. Sistemul de sănătate va avea nevoie în permanență de surse suplimentare de finanțare atât pentru dotări, cât și pentru calitatea serviciilor. Toate aceste dotări sunt în trend cu evoluțiile tehnologice, din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai multe. Ca să ținem pasul cu ele avem nevoie de bani. Acești bani se găsesc în piață și noi avem datoria să încercăm să-i extragem și să-i direcționăm acolo unde este nevoie de noi.", a mai spus Cristian Roșu, în cadrul conferinței "Quo Vadis 2022!".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu