Societățile care subscriu asigurări de viață în România au plătit, în primele nouă luni din 2022, aproape 1,2 miliarde de lei sub formă de maturități, răscumpărări totale sau răscumpărări parțial.
Deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media primelor trei trimestre din ultimii cinci ani, arată calculele www.studiifinanciare.ro, bazate pe datele cuprinse în Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.
S-au plătit sub formă de maturități și răscumpărări totale sau parțiale aproape 1,2 miliarde de lei, față de 750-760 de milioane de lei cât a fost media primelor nouă luni din perioada 2017-2021. În primele nouă luni ale acestui an, asigurările de viață au marcat o nouă creștere. Asigurătorii au subscris 2,05 miliarde de lei până la finalul lui septembrie, iar nivelul rezervelor s-a apropiat de 9 miliarde de lei, depășit doar de cel din perioada similară a anului 2021.
“Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual“, explică analiștii ASF în Raportul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News