Asigurații vor beneficia de concediu și de indemnizație de îngrijire a copilului bolnav până la vârsta de 12 ani. În opinia psihologilor, aceasta este vârsta la care un copil poate fi lăsat singur acasă.
Asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, potrivit Legii 179/2023 pentru modificarea art. 26 alin (1) din OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, notează Rador.
Prezentul act normativ extinde cu 5 ani vârsta până la care se pot acorda concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav.
Motivația inițiatorilor acestui proiect de lege este că un copil bolnav cu vârsta de peste 7 ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji singur sau pentru a-și administra medicația.
În opinia psihologilor, vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă, și în acest caz doar pentru câteva ore, este de 12 ani.
Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-şi îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii, susțin inițiatorii proiectului.
În cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, legea prevede dreptul părinţilor la concediu medical și indemnizație până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Durata de acordare a concediului este de cel mult 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în dispozitive specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.
În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist, în funcție de evoluția bolii.
Potrivit OUG 158/2005 cu privire la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav:
- stagiul minim de asigurare pentru a benefici a de prevederile acestei legi este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se acordă concediul medical;
- cuantumul brut lunar al indemnizațiilor este de 85% din baza de calcul stabilită (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
- indemnizația, suportată integral din bugetul de stat, se poate acorda numai unuia dintre părinți;
-durata de acordare a indemnizației, de principiu, este de 45 de zile calendaristice pe an, existând și anumite situații în care perioada poate fi mai lungă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News