Rusia a anunțat că un nor radioactiv din Ucraina vine în Europa. Jurnalistul Val Vâlcu și generalul Cristian Barbu au dezbătut subiectul, subliniind "o dezinformare tipic rusească".
Rușii susțin că norul radioactiv a ajuns deja în Polonia, deși autoritățile de la Varșovia neagă această informație. Și ucrainienii, la rândul lor, neagă informațiile referitoare la distrugerea de muniții cu uraniu sărăcit, arătând că nu au existat astfel de depozite în orașele Ternopil și Hmelnițki, vizate de tirurile rusești.
În România, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare anunță că nu au fost sesizate modificări în ceea ce privește nivelul radiațiilor, nici în țara noastră și nici în Ucraina.
Primarul din Ternopil susţine că mirosul înţepător pe care l-au simţit oamenii este din cauza faptului că ar fi ars mase plastice în timpul bombardamentelor ruşilor şi că nu ar exista acolo un depozit cu muniţii cu uraniu, așa cum susține Rusia care afirmă că acel nor ar proveni în urma bombardării acestuia.
"Din măsurătorilor efectuate acolo - senzorii din Ucraina şi ţările învecinate - se indică faptul că nivelul de radiații este în limite normale. Compuşi gazoşi specifici arderilor s-au remarcat, au fost mai multe oscilaţii mari. Sunt compuşi organici volatili. Este o plasă mare de poluanţi şi este posibil să dea şi astfel de reacţii", a spus Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pentru Antena 3 CNN.
"Iertaţi-mă! Vin din Bucureşti, că aici se ard gunoaie, sunt gropile care ard plastice în jurul Capitalei. Păi, cum să vină tocmai din Ucraina la Iaşi compuşi volatili? Asta este o propagandă, o dezinformare tipic rusească. Acum 37 de ani, ţineau ascuns incidentul, tragedia de la Cernobîl şi descopereau suedezii, după norul radioactiv. Acum fac treaba asta ca să inducă temeri în Occident, să sperie lumea", a spus Val Vâlcu, la același post de televiziune.
"Atunci a fost şi n-au spus. Acum spun şi nu este. Asistăm la o intoxicare în stil Putin, în sensul că, din punct de vedere militar, o astfel de muniție, chiar dacă ar fi existat acolo, ar fi fost în cantităţi mici. Ar fi fost numai o muniţie folosită de tancuri. Asta înseamnă că erau proiectile perforante. Este vorba despre un cilindru lung de aproximativ 7 cm şi cu un diametru de 2 cm extrem de dur, care nu are exploziv - el nu explodează. Nu se poate crea un nor din acel uraniu sărăcit. Este atât de dur încât rezistă acelor posibile explozii din jurul lui. Cu alte cuvinte, nici pomeneală de uraniu de niciun fel care ar putea să existe în atmosferă în acest moment. Alți compuşi, cum a spus şi domnul profesor...", a spus generalul Cristian Barbu.
"Şi se simte de la Iaşi. Hai lăsaţi...!", a spus Val Vâlcu.
"În urma arderilor, acolo s-ar fi putut înregistra, dar nu aici", a adăugat Cristian Barbu.
"Ard plastice, aici, non-stop!", a punctat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci