Asistență financiară și pensii pentru ucrainenii refugiați în Europa

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Cetățenii ucraineni au beneficii sporite în Europa dacă au statu de refugiat. 

Cetăţenii ucraineni cărora li s-a acordat protecţie temporară sau statutul de refugiat pot primi acum pensii şi asistenţă financiară direct în ţara lor de reşedinţă, a anunţat comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Verhovna Rada, Dmitro Lubineţ, citat de agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

Potrivit ombudsmanului, Decretul guvernamental nr. 328 prevede posibilitatea de a primi pensii prin transferuri internaţionale prin intermediul Ukrpoşta, cu condiţia ca aceasta să aibă capacitatea tehnică. Acest lucru este relevant în special pentru pensionarii care nu au conturi curente deschise în băncile ucrainene. În plus, se stipulează că o cerere de plată a unei pensii sau a unui ajutor financiar poate fi acceptată de un organism al Fondului de pensii al Ucrainei sau de un organism de protecţie socială prin intermediul instituţiilor unei bănci autorizate, în special în formă electronică, utilizând o semnătură electronică bazată pe un certificat de semnătură electronică calificată a beneficiarului şi a unui angajat al băncii autorizat. Dmitro Lubineţ a menţionat că susţine modificările aprobate la legislaţie, "deoarece acestea reglementează plata pensiilor şi a asistenţei financiare pentru cetăţenii ucraineni care, ca urmare a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă, au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi să caute protecţie în străinătate, în urma recomandărilor pe care le-am oferit Ministerului Politicii Sociale al Ucrainei în acest sens.

Astfel, cetăţenii ucraineni cărora li s-a acordat protecţie temporară în alte ţări sau statutul de refugiat beneficiază de un mecanism simplificat de primire a pensiilor şi a asistenţei financiare în ţara în care sunt refugiaţi. După cum a relatat Ukrinform, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană a activat pentru prima dată în istoria sa aşa-numita Directivă privind protecţia temporară pentru a accepta refugiaţi din Ucraina, care a fost deja folosită de 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni, citează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel