Asistenţă juridică gratuită pentru mai multe categorii de persoane, proiect adoptat de Camera Deputaților

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia se acordă asistenţă juridică gratuită din partea statului mai multor categorii de persoane..

Citește și - Pas important pentru combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor. Două legi-cheie așteaptă promulgarea

Este vorba despre victimele violenţei în familie, violului, lipsirii de libertate în mod ilegal, sclaviei, traficului de persoane, traficului de minori şi de supunere la muncă forţată. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea asistenţei juridice gratuite, de compensaţii financiare şi a avansului din acestea victimelor unor anumite tipuri de infracţiuni.

Ce scrie în proiect



"Asistenţa juridică gratuită se acordă următoarelor categorii de victime: persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, o infracţiune de lipsire de libertate în mod ilegal, o infracţiune de sclavie, trafic de persoane, trafic de minori şi de supunere la muncă forţată sau obligatorie, o infracţiune de viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, o infracţiune de tortură, o infracţiune de pornografie infantilă", se arată în proiect.

Cui se mai oferă asistență juridică gratuită



Asistenţa juridică gratuită se mai acordă şi membrilor de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.

"Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită. Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei", mai spune actul normativ. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel