Trei generali de poliție ruși, printre care un asistent al ministrului de Interne al țării, au fost reținuți sub acuzația de deturnare de fonduri, au anunțat miercuri forțele de ordine ruse.
Generalul-locotenent Serghei Umnov și doi colegi superiori — generalul-maior Alexei Semyonov, șeful poliției rutiere din Sankt Petersburg, și general-maior Ivan Abakumov — sunt acuzați de deturnare de bani din Fondul de asistență pentru Departamentul principal de Interne din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, între 2016 și 2020.
Umnov a condus filiala din Sankt Petersburg a Ministerului de Interne între 2012 și 2019, când președintele Vladimir Putin l-a numit asistent al ministrului de Interne pe Vladimir Kolokoltsev.
Kolokoltsev nu a comentat nimic referitor la arestări.
Comitetul de Investigații al Rusiei, care anchetează crime majore, a deschis un dosar penal împotriva bărbaților pentru acuzații de abuz grav în serviciu, în iulie 2020, a informat cotidianul Kommersant.
Dacă vor fi găsiți vinovați de acuzațiile aduse, bărbații riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.
Abakumov s-a confruntat anterior cu închisoarea în 2021 pentru că și-a falsificat concediul medical, dar judecătorii i-au respins cazul după ce termenul de prescripție a expirat, a raportat Kommersant.
Oficialii i-au acuzat pe alți doi generali majori ai Ministerului de Interne de abuz de putere în același an, deși Procuratura Generală a Rusiei a refuzat să îi pună sub acuzare pe ofițeri, invocând dovezi insuficiente, potrivit sursei citate.
Închisorile și corporațiile din Rusia recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina, a informat presa independentă de la Moscova, săptămâna aceasta.
Efortul pare a fi o încercare a armatei ruse de a-și înlocui forțele epuizate în urma unui efort de patru luni de a captura teritorii din sudul și estul Ucrainei, notează The Moscow Times.
Wagner, o companie militară privată, cu legături la Kremlin, ar fi oferit prizonierilor din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod salarii mari și o potențială amnistie pentru șase luni de închisoare, relatează publicația de știri de investigație iStories.
„Rudei mele i s-a spus: „Este foarte greu să detectezi naziștii acolo [în Ucraina], sunt foarte bine pregătiți”, a relatat membrul familiei unui deținut pentru iStories.
„Au spus: „Veți fi în avangarda ajutând la detectarea naziștilor, așa că nu toată lumea se va întoarce.”
Rusia a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie cu scopul declarat de „denazificare și demilitarizare” vecinului său pro-occidental. După ce s-a străduit să invadeze capitala Ucrainei, Moscova și-a mutat atenția către estul Ucrainei pentru a doua fază a campaniei, la sfârșitul lunii martie.
În loc de contracte scrise, voluntarilor din închisoare li se oferă promisiuni verbale în valoare de 5 milioane de ruble (90.500 de dolari) plătite familiilor lor în cazul morții lor.
La o închisoare din Sankt Petersburg, 200 de deținuți s-au arătat inițial interesați de ofertă, iar 40 s-au înrolat în cele din urmă, a relatat iStories.
Când rudele deținuților l-au contactat pe directorul aceleiași închisori în legătură cu evenimentul, acesta a spus că aude despre procesul de recrutare pentru „prima oară”, a relatat iStories.
Acțiuni similare de recrutare au fost raportate la două șantiere navale administrate de United Shipbuilding Corporation, firmă deținută de stat, dar și la Metalloinvest, deținută de miliardarul Alisher Usmanov.
Usmanov și United Shipbuilding Corporation se află în prezent sub sancțiuni din SUA, Marea Britanie și UE pentru implicarea lor în conflictul din Ucraina.
„Se pare că i-au ales doar pe cei cu rezidența în Sankt Petersburg [pentru a participa la evenimentul de recrutare]”, a spus un lucrător al șantierului naval al Amiralității, care a refuzat să își ofere numele.
Angajații șantierului naval au fost chestionați ulterior la biroul de înrolare, iar recrutorii au întrebat în cele din urmă: „Sunteți de acord să serviți în baza unui contract?” Niciunul dintre colegii săi nu a fost de acord cu termenii, a declarat muncitorul pentru The Moscow Times.
Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, a denunțat scurgerea către presă a conversației dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin.
Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, a spus că publicarea unui apel (citește AICI) între președintele Emmanuel Macron și liderul rus Vladimir Putin este o încălcare a „etichetei diplomatice”.
„Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale de (astfel de) înregistrări”, a spus Lavrov. Acesta a adăugat că Rusiei nu are de ce să-i fie rușine din conținutul conversației dintre cei doi lideri.
Detaliile apelului confidențial cu câteva zile înainte de operațiunea militară a Moscovei în Ucraina au fost dezvăluite de postul France 2 într-un documentar despre gestionarea conflictului de către președintele francez, conform AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci