Asociaţia Procurorilor din România (APR) declară că a constatat ''cu surprindere şi îngrijorare'' existenţa unor discriminări de natură salarială între profesiile de judecător şi procuror în proiectul legii salarizării unitare.
"Discriminările sunt de neînţeles şi de neacceptat în condiţiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici în dispoziţiile generale şi nici în dispoziţiile specifice familiei ocupaţionale - Justiţie, nu se regăseşte vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienţilor de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiţie devin magistraţi procurori sau judecători. Pe lângă discriminările de natură salarială, proiectul de lege mai cuprinde încă o dispoziţie discriminatorie între magistraţi, în sensul că se consideră vechime în funcţia de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de judecător, iar vechime în funcţia de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de procuror. Această dispoziţie afectează drepturile tuturor magistraţilor, întrucât vechimea în magistratură a fost şi este recunoscută magistraţilor judecători şi procurori de la momentul intrării acestora în profesie", spune Asociaţia Procurorilor într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Asociaţiei consideră că aplicarea acestei dispoziţii judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja câştigate.
"Discriminarea care apare în proiectul de lege contravine dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale care a statuat că principiul constituţional al egalităţii de drepturi se traduce prin reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate în situaţii juridice similare", precizează sursa citată.
Exigența nu este respectată
Potrivit APR, Curtea Constituţională a reţinut că legiuitorul a stabilit, prin Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, norme identice sau similare privind incompatibilităţile şi interdicţiile aplicabile funcţiilor de procuror şi de judecător, admiterea în magistratură şi formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor, accesul procurorilor la funcţia de judecător şi al judecătorilor la funcţia de procuror, drepturile şi îndatoririle judecătorilor şi procurorilor, răspunderea juridică a acestora.
Asociaţia Procurorilor din România constată că, deşi proiectul menţionează că se raportează la exigenţele impuse de documentele internaţionale privind funcţionarea eficientă a sistemului judiciar, în realitate această exigenţă nu este respectată de proiect.
APR subliniază că, în mod constant, rapoartele MCV au insistat pe necesitatea stabilităţii legislaţiei în domeniul justiţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul financiar al magistraţilor judecători şi procurori, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News