Asociațiile de pacienți, la evaluarea spitalelor

Reprezentanții asociațiilor de pacienți vor participa, în calitate de observator, la procesul de evaluare a serviciilor de sănătate pe lângă comisiile de evaluare constituite de Autoritatea Națională de Managament al Calității în Sănătate.

Reprezentanții asociațiilor de pacienți vor fi observatori la evaluarea serviciilor de sănătate, pe lângă comisiile Autorității Naționale de Managament al Calității în Sănătate.

Începând din iulie 2018, în fiecare lună este comunicată reprezentanților organizațiilor umbrelă ale asociațiilor de pacienți, reprezentantive la nivel național lista unităților sanitare ce urmează a fi evaluate.

Asociațiile își pot desemna un reprezentant pentru o unitate sanitară sau alta, în funcție de zona georgrafică, specificul unității, existența unei asociații în localitatea respectivă etc.

Transparența procesului

Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate a luat această decizie din dorința de a asigura transparența completă evaluării unităților sanitare dar și pentru a stimula participarea activă a asociațiilor de pacienți reprezentative în cadrul acestui proces.

„Consider că implicarea directă asociațiilor de pacienți în evaluarea unităților sanitare este una normală și benefică pentru ambele părți. Reprezentanții asociațiilor de pacienți pot vedea în mod direct modul în care este realizată evaluarea, pot afla mai multe despre problemele cu care se confruntă unitățile sanitare respective", a declarat Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Asociațiile de pacienți aplaudă inițiativa

„Pentru noi este o veste foarte bună, am apreciat și apreciem transparența Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. După cum știți, în consiliul director al acestei instituții sunt și reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, așa că ea este, probabil, cea mai democratică instituție din România. Legat de statutul de observator care ni s-a acordat, nouă, asociațiilor de pacienți, cred că va fi un lucru foarte bun. Este o ocazie să vedem cum se face evaluarea reală a unităților medicale. Apoi, știm că sunt probleme în sistem, știm că spitalele au lipsuri și neajunsuri, dar așa vom afla exact care este situația reală, inclusiv ce lucruri bune se fac și vom putea ajuta", a explicat, pentru DC News, Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), membru în boardul European Patient Forum și trezorier al organizației europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel