Asociația ACCEPT demontează afirmațiile homofobe ale candidatului AUR, Virgiliu Gheorghe

Sursa foto: Asociația ACCEPT
Sursa foto: Asociația ACCEPT

Asociația ACCEPT reacționează ferm în urma declarațiilor făcute de candidatul AUR, Virgiliu Gheorghe, în emisiunea „Eu cu cine votez?” și clarifică adevărurile distorsionate din discursul său.

Citește și: Ciolacu îl taxează pe Ciucă: Ați mai văzut așa ceva de la un demnitar, de la al doilea om în stat? / video

ACCEPT atrage atenția asupra faptului că Gheorghe reia aceleași teme homofobe pentru care a fost anterior sancționat și utilizează strategii menite să instige frică și dezbinare.

„Legalizarea căsătoriei între homosexuali aduce atingere vieții de familie” – un mit fără fundament

Gheorghe afirmă că recunoașterea drepturilor cuplurilor de același sex ar aduce o „atingere simbolică” familiei tradiționale. ACCEPT subliniază că o astfel de afirmație este o falsă reprezentare a realității. Ideea unui „tip unic de familie” nu a existat niciodată: în istorie și în prezent, familia a avut și are multe forme diverse – fie că vorbim despre familii monoparentale, copii crescuți de bunici sau de membri ai familiei extinse.

Mai mult, un studiu recent efectuat de ACCEPT arată că majoritatea românilor, adică 72%, consideră că familiile lor nu ar fi afectate negativ dacă și familiile LGBT ar beneficia de aceleași drepturi legale. Aceste date contrazic direct teza lui Gheorghe privind „amenințarea” asupra familiei.

„Nu am nimic cu homosexualii. Propaganda este problema” – un discurs ce dezumanizează persoanele LGBT+

Folosirea termenilor precum „propaganda homosexuală” reprezintă o tactică deliberată de a dezumaniza persoanele LGBT+ și de a crea o stare de frică, subliniază ACCEPT. Societatea devine tot mai deschisă și empatică față de comunitatea LGBT+, iar discursurile extremiste încearcă să contrabalanseze această tendință prin folosirea unor expresii de tip „ideologia de gen” sau „propaganda homosexuală”.

În realitate, aceste „acuze” nu sunt decât cerințe legitime ale persoanelor LGBT+ de a beneficia de aceleași drepturi și protecții de care se bucură toți cetățenii, precizează ACCEPT. Afirmațiile lui Gheorghe nu fac altceva decât să perpetueze stereotipurile și să răspândească o imagine falsă și prejudiciabilă.

„Am câștigat de 3 ori și am pierdut o dată” – cum a fost, de fapt, procesul dintre ACCEPT și Virgiliu Gheorghe

Gheorghe menționează că a „câștigat de trei ori” în instanță în procesele împotriva ACCEPT, dar organizația explică desfășurarea reală a acestor litigii. În 2017, ActiveWatch și ACCEPT au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declarațiile discriminatorii ale lui Gheorghe, care sugera că persoanele homosexuale comit abuzuri asupra minorilor. CNCD a respins inițial plângerea, iar ulterior Curtea de Apel București a menținut această decizie.

Cu toate acestea, în 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat deciziile anterioare, obligând CNCD să sancționeze declarațiile discriminatorii ale lui Gheorghe cu o amendă de 5.000 de lei. Declarația lui Gheorghe despre câștigurile din instanță este o distorsionare a realității – procesul s-a încheiat cu sancționarea sa de către Înalta Curte, o clarificare care evidențiază caracterul manipulativ al afirmațiilor sale.

„Ce spun eu este bazat pe studii” – sau cum este folosită pseudoștiința pentru a susține homofobia

Când Gheorghe menționează „studii” care ar justifica afirmațiile sale despre comunitatea LGBT+, ACCEPT atrage atenția că discursul său se bazează pe interpretări greșite și referințe pseudoștiințifice. Datele REALE arată că problemele de sănătate mintală, care afectează disproporționat persoanele LGBT+, sunt cauzate de discriminarea și stigmatizarea la care acestea sunt supuse. Cercetările arată clar că acceptarea și susținerea din partea familiei reduc semnificativ riscurile pentru tinerii LGBT+.

Studiul citat de ACCEPT (Virupaksha, Muralidhar & Ramakrishna, 2016) arată că discriminarea și lipsa suportului familial duc la probleme de sănătate mintală, iar datele unui alt studiu menționează că susținerea parentală poate scădea rata tentativelor de suicid în rândul tinerilor trans de la 57% la doar 4% (Travers, Bauer & Pyne, 2012). Aceste statistici demonstrează că stigmatizarea este responsabilă pentru problemele de sănătate mintală ale persoanelor LGBT+, nu identitatea lor de gen sau orientarea sexuală în sine.

„Eu nu sunt un om care să stigmatizeze alți oameni” – dar exact asta face

Afirmațiile lui Gheorghe contrazic chiar definiția stigmatizării. Conform dicționarului, a stigmatiza înseamnă „a arunca asupra cuiva disprețul public” – exact ceea ce face candidatul AUR, spune ACCEPT. Când acuză persoanele LGBT+ că „atacă familia” sau că au comportamente imorale, el nu face altceva decât să încurajeze o societate mai ostilă și mai periculoasă pentru această comunitate.

ACCEPT subliniază că apariția lui Gheorghe ca și candidat al unui partid extremist, reluând aceleași teme discriminatorii pentru care a fost deja sancționat, reprezintă o încercare de a câștiga capital politic prin exploatarea fricii și a homofobiei. Organizația avertizează asupra pericolului acestor declarații, care contribuie la normalizarea urii și a excluderii într-o societate care ar trebui să promoveze incluziunea și respectul față de toți cetățenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel