Asociația Elevilor Discipulus a luat parte la ședința Comisiei de Dialog Social desfășurată astăzi, 25 martie 2021, la ora 10:00.
"Propunerile Ministrului Educației Sorin Cîmpeanu au fost acceptate și susținute prin argumente de către Asociația Discipulus rezultate în urma consultării prealabile cu un număr mare de elevi. De asemenea, in cadrul acestei întâlniri, Discipulus a prezentat și o propunere cu privire la elevii din clasele terminale. Propunerile cu care Asociația Discipulus a fost de acord sunt următoarele:
- Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 - 25 iunie pentru probele scrise de la Evaluarea Națională și 28 iunie - 1 iulie pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat (probele de competențe vor fi echivalate la Bacalaureat, excepție făcând persoanele din promoții anterioare care vor susține probele digitale).
- Clasele terminale rămân la programul stabilit, adică vor avea vacanță doar în perioadele 2 – 11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai.
- Se va face o „punte” între cele două vacanțe pentru restul claselor, astfel rezultând o vacanță prelungită.
- Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe 25 iunie.
- Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute (este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni).
- Activitățile remediale se vor ține doar până la pragul de 6/1000.
- Evaluările de clasele a IV-a și a VI-a se vor susține fizic la datele anunțate, iar evaluarea de la clasa a II-a va fi reprogramată pentru perioada 25 – 28 mai.
Pe lângă soluțiile identificate mai sus, Asociația Elevilor Discipulus a format o propunere suplimentară ce vizează elevii din anii terminali: În perioada 12 – 29 aprilie elevii din clasele terminale să aibă posibilitatea de a face ore fizic, acolo unde permite incidența, doar la materiile pentru examen, cu program redus, pe grupe de câte 10 – 15 elevi.
Considerăm important acest lucru deoarece majoritatea anului școlar s-a desfășurat online, acumulându-se astfel lipsuri importante la anumite materii ce prezintă un grad ridicat de dificultate în a fi parcurse și asimilate de către elevi, precum: matematică, informatică, fizică, chimie. Această propunere a rămas în analiză la nivelul Ministerului Educației.
Asociația Discipulus rămâne loială în apărarea intereselor elevilor dar și un partener constructiv al Ministerului Educației Naționale și asociațiilor reprezentative ale părinților", a transmis Asociația Discipulus, într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News