Asociația Orașelor, APEL către Cîțu. Proiectele locale, în PERICOL

Asociația Orașelor din România (AOR) a organizat o videoconferință cu peste 50 de primari și specialiști din primăriile orașelor românești pe tema finanțelor din aceste forme de municipalitate, care au fost afectate serios de criza Covid-19.

Asociația Orașelor din România (AOR) a organizat o videoconferință cu peste 50 de primari și specialiști din primăriile orașelor românești pe tema finanțelor din aceste forme de municipalitate, care au fost afectate serios de criza Covid-19, se arată într-un comunicat.

„În urma discuțiilor, Asociația Orașelor își declară public îngrijorarea față de situația financiară actuală a administrației publice locale, aflată într-un moment excepțional, ca urmare a efectelor pandemiei de Covid-19 și a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finanțe”, transmite AOR.

Investițiile și proiectele, stopate de pandemie

Din cauza unei scăderi de peste 25% a încasărilor primăriilor față de anul trecut, unele orașe nu își mai pot plăti asigurările sociale și de sănătate sau impozitele salariilor, renunțând și la investiții sau proiecte prezente sau viitoare.

„În lipsa unor măsuri clare, articulate, venite din partea ministerului Finanțelor, multe dintre orașele mici nu vor mai avea bani pentru o bună funcționare a școlilor, spitalelor și a altor servicii care deservesc, pe lângă locuitorii proprii, și locuitorii comunelor învecinate”, se mai arată în comunicat.

Propunerile concrete ale AOR

Asociația Orașelor din România solicită ministerului Finanțelor măsuri concrete care să ajute primarii și administrațiile publice, citate integral mai jos.

1. Repartizarea de către ministerul Finanțelor Publice către unitățile administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și/sau din alte surse, care să asigure sumele rezultate la începutul anului, ca urmare a mecanismului de alocare și a celui de echilibrare a bugetelor locale, prin modelul de calcul prevăzut de Legea 5/2020.

2. Asigurarea unui buget minim de 2.000 mii lei/comună/an, 6.000 mii lei/oraș/an și 12.000 mii lei/municipiu/an.

3. Alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale care organizează și asigură funcționarea unor servicii publice de diversitate, mărime și complexitate sporite, care deservesc, pe lângă locuitorii acestor UAT-uri și locuitorii din comunele învecinate (licee; spitale; creșe; servicii de evidență informatizată a persoanei; centre permanente pentru persoane în vârstă și alte servicii sociale; poliție locală ș.a.) a unor sume suplimentare, între 200 și 300 lei/locuitor/an, în funcție de numărul categoriilor de servicii pe care le finanțează.

4. Susținerea de către bugetul de stat a sumelor necesare pentru cofinanțarea cheltuielilor eligibile și a celor neeligibile în cazul proiectelor admise la finanțare cu fonduri externe nerambursabile și stabilirea unui mecanism de atribuire a acestor sume către unitățile administrativ-teritoriale, care să asigure avansuri la semnarea contractului de finanțare, urmând ca restituirea integrală a diferenței rămase să se facă după finalizarea implementării proiectelor. 

5. Decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19.

6. Creșterea la 90% a cotei de finanțare a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

7. Pentru secțiunea de dezvoltare a bugetelor locale, pe lângă fondurile puse la dispoziție de UE și prin alte finanțări, se vor folosi, în principal, împrumuturile rambursabile care pot fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, cu luarea următoarelor măsuri:

a) creșterea până la 35% a gradului de îndatorare a unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, stabilit conform legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale;

b) suplimentarea limitelor privind tragerile din finanțările rambursabile contractate sau care urmează să fie contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în anul 2020, cu suma de 1.000 milioane lei”, se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel