Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) consideră inadmisibilă şi revoltătoare decizia magistraţilor Judecătoriei Vaslui care au dispus săptămâna trecută înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri din Văleni care au violat ore în şir o elevă, până ce fata şi-a pierdut cunoştinţa.
”Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) respectă instituţia judecătorului şi a procurorului, dar consideră inadmisibilă şi revoltătoare decizia magistraţilor Judecătoriei Vaslui care au dispus săptămâna trecută înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri din Văleni, judeţul Vaslui, care au violat ore în şir o elevă, până ce fata şi-a pierdut cunoştinţa.
Deşi este considerat unul dintre cele grave dosare de viol înregistrate în ultimii ani, este pentru prima dată în justiţia vasluiană când, în cazul unui viol cu un număr atât de mare de autori, aceştia sunt judecaţi în stare de libertate. Mai mult decât atât, judecătorii au invocat şi faptul că autorii ar fi "băieţi buni", care până la comiterea acestei fapte nu au mai avut probleme cu legea.
Considerăm, de asemenea, inexplicabilă reacţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care nu a contestat decizia sau nu a propus măsura arestului preventiv, lasând să se petreacă o situaţie fără precedent în justiţia românească a anului 2015.
CSM să se autosesizeze
Astfel, solicităm atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General să se autosesizeze cu privire la acest caz, să se aplece asupra procedurilor şi a deciziei pronunţate şi să verifice legalitatea acestora.
Decizia magistraţilor vasluieni a fost luată invocându-se hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţional arestul la domiciliu în cazul persoanelor trimise în judecată, pentru că nu este reglementată durata maximă pentru care poate fi dispusă în procedura de cameră preliminară şi de judecată, neasigurându-se un just echilibru între interesul public şi cel individual.
În acelaşi timp, trebuie ţinut cont că existau şi alte proceduri penale pentru cercetarea în arest a autorilor.
Oare s-a asigurat astfel un echilibru just între siguranţa socială şi adevăratul pericol social prin judecarea acestor "băieţi buni" în libertate?”, se arată într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci